Vogels in je tuin
Vogels zijn bijzonder! Dit jaar vertoonden de vogels al heel vroeg trekgedrag. Wat zou dat kunnen betekenen? Daar kunnen wij helaas pas op de langere termijn iets over zeggen. Is er een strenge winter in aantocht? Feit is dat de hele natuur in Noordwest-Europa weken vooruitloopt op de normale gang van zaken. De herfst is extreem vroeg begonnen. Er is wel degelijk iets aan het veranderen in de natuur en het klimaat. Zwaardere regenbuien en heviger stormen. Pas over een langere periode gezien zullen we echt weten wat er aan de hand is. Maar de vogels reageren er nu al op. Zorg voor de vogels die in uw tuin komen en geniet van ze. Er zullen erbij zijn die uit het hoge noorden naar u toe komen. Leg maar vast een vogelherkenningsboekje klaar. Vogels zijn fantastisch!
In de maand oktober staat de campagne "Vogels in je Tuin" centraal in ons tuincentrum.
Wat hebben vogels nodig?
In een ideale vogeltuin is alles aanwezig wat vogels nodig hebben:
- Voedsel: Bied verschillende soorten voer aan: pinda's, zaden, fruit en vetblokken. Zorg ook voor natuurlijk voedsel als struiken met bessen en planten met zaden.
- Veiligheid: Zorg voor een boom of struiken in de tuin. Bij gevaar en 's nachts kunnen vogels hierin wegduiken.
- Voortplanting: Hang een nestkast op voor de vogels in uw tuin. Of plant dichte struiken voor vogels die een eigen nest willen bouwen.
Vogels en kinderen
Ontzettend leuk, goed en leerzaam om de vogels ook bij de kinderen onder de aandacht te brengen. Een aantal leuke tips:
- Herken vogels in de tuin met het vogelherkenningsboekje.
- Download de kleurplaat.
- Bezoek ons tuincentrum voor vogelhuisjes, zaden en natuurlijk planten en bomen waar vogels graag van leven.
Vogels in de tuin: Geweldig, maar ook nuttig!
Hoe ruiger en beter begroeid een tuin is, des te meer vogels er zullen verschijnen. Vooral gevarieerde begroeiing is heel belangrijk. Ze komen af op alle plekken waar ze voedsel, bescherming en nest- en slaapgelegenheid vinden. Ook zorgen ze dat insectenplagen binnen redelijke grenzen blijven. En wie geniet er nu niet van hun zang en bedrijvigheid. Goede vogelvriendelijke, besdragende heesters (en kleine bomen) voor een tuin zijn o.a. zuurbessoorten (Berberis), dwergmispel (Cotoneaster), liguster (Ligustrum), appel en sierappel (Malus), vuurdoorn (Pyracantha) en bottelrozen (Rosa).
Voer voor vogels
Veel vogels vragen vooral zaad in allerlei soorten. Maak de voerplek niet te groot of maak verschillende voerplekken met verschillende soorten voer. Anders zult u zien dat veel vogels nauwelijks aan eten toekomen, zo druk zijn ze met het wegjagen van gevleugelde mededingers. De vogelvoerleveranciers doen er veel aan om hun voer zo gezond en gevarieerd mogelijk te maken. Er moeten voldoende vetten, oliën, koolhydraten, mineralen en als het kan ook extra vitaminen in zitten. Aan vitaminen ontbreekt het het meest. Leg daarom ook regelmatig stukjes appel (ook klokhuizen en schillen) op de voerplek, maar ververs die als ze na een week nog niet helemaal zijn opgepeuzeld. Vogels eten geen oud of rottend voer. Bij het zaadvoer kunt u kiezen uit zaden waar de ‘huidjes’ nog omheen zitten en soorten die al zijn ‘geschoond’ (de schilletjes zijn er al af). Het laatste geeft veel minder geknoei en afval. Per gewicht hebben de vogels er ook meer voer aan. Voor roodborstjes e.d. zijn er ook soorten voer waar behalve stukjes fruit ook gedroogde insectenlarven in zitten. Er zijn tijdens de ‘Week van de Vogels’ speciale bakjes roodborstjesvoer te koop. De gemengde zaadvoersoorten worden vooral gegeten door (grond)vogels zoals mussen, merels, duiven, groenlingen, vinken, maar ook door roodborstjes. Pindacakes, vetbollen, voerkransen, pindaslingers en vogelpindakaas (zonder zout! en met pothouders) zijn ook prima. Heel handig zijn kleine voersilo’s . Daarbij wordt minder geknoeid dan bij een voertafel.
In samenwerking met Vogelbescherming Nederland.