Siergrassen en bamboe

Als u aan gras denkt, komt al snel het beeld van de groene grasmat voor ogen. Maar er zijn nog zoveel meer grassoorten met een torenhoge sierwaarde. Wintergroen, levendig en erg makkelijk in onderhoud; siergrassen zijn een verrijking voor iedere tuin. Door hun verschillende hoogtes en wuivende stengels zijn siergrassen perfect om diepte en dynamiek in de tuin te creëren. Ook door afwisselend bloeiende en niet-bloeiende siergrassen te planten, zorgt u voor variatie en toch eenheid in uw tuin. Ook bamboes zijn een fantastische toevoeging aan elke tuin. Ze zijn oersterk en haast niet kapot te krijgen. Ook is de sierwaarde van een niet-woekerende bamboe erg hoog. Vergroen ook uw tuin met de siergrassen en bamboes van tuincentrum Rebel in Huizen, nabij Eemnes, Laren, Naarden en Bussum!

Siergrassen kopen | Tuincentrum Rebel

Waarom kiezen voor siergrassen?

Met een aantal siergrassen tilt u elke buitenplek naar een levendiger niveau. Wanneer de wind door de aren blaast, geven de siergrassen de tuin een bijzonder levendig effect. U heeft dus altijd een prachtig uitzicht. Daarnaast zijn siergrassen vrij makkelijk te onderhouden. Ze hebben immers een behoorlijk grote wortelkluit die ervoor zorgt dat ze een wat drogere periode prima kunnen doorstaan. Na het aanplanten is het echter wel goed om ze met regelmaat te bewateren. Dit komt het wortelen ten goede. Ook bemesten en een eenjarige snoei doen de meeste siergrassen goed. Check echter wel de bijgeleverde informatie over de desbetreffende plant.

Siergrassen in herfst en winter

Wintergroen: groenblijvende siergrassen

Door verschillende soorten planten te combineren, kunt u uw tuin zo indelen dat u elke dag van het jaar een prachtig groene tuin heeft. Met een aantal wintergroene en groenblijvende siergrassen is dit effect al snel bereikt.  Zet ze in de volle grond van de border als achtergrond voor andere (vaste) beplanting of laat de grassen stralen in een paar mooie bloempotten. Het leuke aan siergrassen is dat ze passen in elke tuin: van een minimalistisch balkon tot een waterrijke zentuin. Enkele voorbeelden van groenblijvende siergrassen zijn:

 • Luzula (Veldbies)
 • Helictotrichron (Sierhaver)
 • Festuca (Zwenkgras)
 • Carex (Zegge)

Meer over de Carex

Siergrassen te koop | Tuincentrum Rebel

Siergrassen kopen | Tuincentrum Rebel

Siergrassen planten

Heeft u al bedacht welke siergrassen u aan uw tuin toe wil voegen? U kunt de grassen het gehele jaar aanplanten, bijvoorbeeld in de border of een mooie pot. Het is wel belangrijk dat u de vorstperiodes vermijdt. Omdat de kluit van de siergrassen best wel groot is, is het belangrijk dat deze voldoende ruimte krijgt om zich te vestigen en te groeien. Maak het gat waarin u de planten zet altijd minimaal twee zo groot als de kluit. Vergeet ook niet om siergrassen in pot na een flinke groeispurt over te zetten in een grotere pot. Siergrassoorten die in de wintermaanden afsterven, moet u in het voorjaar zo'n 20 centimeter boven de grond afknippen. Heeft u groenblijvende siergrassen staan? Dan kunt u deze in de lente plukken met uw hand. 

Buitenpotterie

Bodembedekkers en bloeiers

Siergrassen zijn er in allerlei soorten en maten. Naast siergrassen die boven al het ander groen uitsteken, zijn er ook bodembedekkende varianten. Bodembedekkers zijn ideaal op plekken in uw tuin waar u de beplanting laag wilt houden en waar tot nu toe nog wat groen mist. Voorbeelden van siergrassen die de grond bedekken zijn:

 1. Briza Media (Trilgras)
 2. Deschampsia (Smele)
 3. Melica (Parelgras)

Ook zijn er tal van bloeiende siergrassen. Deze grassen geven uw tuin nét dat beetje meer. De bloeiaren zijn meestal prachtig om te zien en nodigen uit om door de handen te laten glijden. Enkele bloeiende siergrassen zijn:

 1. Pijpenstrootje
 2. Lampenpoetsersgras
 3. Japans siergras, zoals de Imperata (Japans bloedgras)

Bodembedekkers

Siergrassen kopen | Tuincentrum Rebel

Bamboe kopen | Tuincentrum Rebel

Bamboe: woekerend of niet-woekerend

Bamboe hoort officieel tot de grassoorten, al worden met name de grote houtachtige bamboesoorten veelal foutief als bomen aangeduid. Bamboeplanten zijn er in verschillende kleuren; van groen tot geel en zelfs zwart. Het is een makkelijke tuinplant en het is een prachtplant om naar te kijken. U kunt bamboe in een pot houden, uit laten groeien tot een haag of als toevoeging aan een border gebruiken. Er zijn over het algemeen twee soorten bamboe te onderscheiden: woekerende en niet-woekerende bamboe.

 • Niet-woekerende bamboe: dat zijn alle Fargesia-soorten.
 • Woekerende bamboe: alle overige soorten. Als u niet wilt dat de wortels door de tuin gaan wandelen, kunt u wortelbescherming gebruiken. Het voordeel van deze soorten is dat zij snel groeien en op een dichte haag hoeft u niet lang te wachten.

Ga woekeraars te lijf!

Gebruik een bamboe als haag!

Als u op zoek bent naar een natuurlijke manier om privacy in de tuin te creëren, dan is bamboe een handige uitkomst! Veel mensen vinden namelijk een coniferen- of beukenhaag te standaard, omdat veel anderen dit al hebben. Een bamboehaag is daarentegen hartstikke hip én uniek. Voor zo'n soort haag heeft u wel voldoende ruimte in de tuin nodig. Een prachtige soort is bijvoorbeeld de Fargesia nitida ''Great Wall''. Dit is een niet-woekerende soort bamboe en heeft mooie overhangende stengels die bij uitstek geschikt zijn om een hoge, dichte haag mee te maken. 

Tuintips: hagen

Bamboe kopen | Tuincentrum Rebel

Siergrassen en bamboe kopen in Huizen

Kom langs bij tuincentrum Rebel in Huizen, in de buurt van Laren, Blaricum en Hilversum, om ons assortiment siergrassen en bamboe te ontdekken. U zult versteld staan van alle grassoorten die wij u kunnen bieden. Gaat u voor een Japanse tuin, een romantisch balkon, een landelijk dakterras of een moderne patio? Met een aantal grassoorten in de border of bloembakken maakt u van uw buitenplek sowieso een plaatje.

MEER INFORMATIE OVER BAMBOE OF SIERGRASSEN?

Gaat u uw tuin voorzien van nieuwe beplanting? Denk dan eens aan siergrassen of bamboe. Ze tillen uw tuin naar een groener, spannender en dynamischer niveau. Wilt u meer weten over de verzorging en eigenschappen van siergrassen of bamboe? Kom langs op onze buitenafdeling en vraag ons om advies of neem contact met ons op. Onze medewerkers vertellen u graag meer en laten u met liefde de grassoorten zien die wij verkopen.

Contact & openingstijden