Klimplanten

Kijk eens omhoog! Vergroen de pergola met een bloeiende klimmer of verberg die onaantrekkelijke schuurmuur met een mooie klimplant. Wanneer u op zoek bent naar de mooiste klimplanten bent u bij ons tuincentrum in 't Gooi aan het juiste adres. Tuincentrum Rebel, vlakbij Hilversum, Laren, Naarden en Bussum, heeft een ruim assortiment klimplanten in alle soorten, maten en kleuren. De bekendste zijn de klimroos, kamperfoelie, passiebloem, Clematis en Hedera, maar er zijn natuurlijk tal van andere bijzondere klimmers. Bloeiend, geurend, zelfhechtend en snelgroeiend: wat voor soort klimmer zoekt u? Leer meer over klimplanten en ontdek onze top 3.

Klimplant kopen | Tuincentrum Rebel

Kekke klimplant: multifunctioneel

Waarom alleen tuinieren in de breedte als u ook in de hoogte groen kunt aanbrengen? Klimplanten hebben de gave om een kale en saaie muur opnieuw tot leven te brengen, maar ook kunnen klimmers u helpen binnen no-time een natuurlijke schaduwplek te creëren. Leid ze bijvoorbeeld langs de palen van een overkapping of pergola voor een bijzonder mooi effect. Veel mensen gebruiken klimplanten weer als schutting of erfscheiding, zeker in combinatie met bruine heidematten of gaaswerk. U leest het, klimplanten zijn erg multifunctioneel. Let bij de aanschaf wel goed op of de plant zelfhechtend is of niet. Zelfhechtende klimplanten zetten zichzelf vast aan een muur of rek met hun hechtwortels en rankende klimplanten hebben wat ondersteuning nodig, bijvoorbeeld met draden of stokken.

Klimplanten tuintips

Klimplanten verzorgen

U weet, de ene plant is de ander niet. Het is daarom goed om vooraf te bepalen welke klimplant u op welke plek wilt gaan zetten. Zo kan de Hedera prima op een schaduwrijk plekje worden geplant, terwijl de Clematis om een meer zonnig plekje vraagt. Naast de standplaats is uiteraard ook de verzorging van iedere klimplant net iets anders. Bepaalde klimplanten kunnen eens in de zoveel tijd een goeie snoeibeurt gebruiken, zoals de Kamperfoelie of Blauwe Regen, maar ook weer niet alle planten houden ervan gesnoeid te worden. U kunt wel altijd snoeien om de plant te verjongen of om ervoor te zorgen dat deze niet te zwaar wordt. Verwijder dan de oude takjes voorzichtig met een scherpe snoeischaar. 

Snoeien: hoe en waarom?

Toscaanse Jasmijn kopen | Tuincentrum Rebel

Hedera of Klimop kopen | Tuincentrum Rebel

1. Klimop (Hedera)

Eén van de meest populaire en bekende klimmers is, de naam zegt het al, de klimop. De Hedera, zoals de klimop in het Latijn heet, is wintergroen, winterhard en ook nog eens supersterk. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar de zelfhechtende Hedera Helix en Hedera Hibernica zijn toch wel de twee meest bekende varianten. Deze laatste klimop is een supersnelle groeier, te herkennen aan zijn donkergroen en hartvormig blad en is met zijn kleurrijke uiterlijk een mooie aanwinst voor elke tuin. De Hedera Hibernica staan onzettend mooi tegen de muur, een schutting en zelfs een boomstam. Om de klimmer in toom te houden, kunt u de klimop twee keer per jaar snoeien.

Meer over de Hedera Helix

2. Bosrank (Clematis)

Bent u op zoek naar een rijkbloeiende, klimmende plant met de meest prachtig gekleurde bloemen? Dan is de Clematis of bosrank perfect voor u. Een bosrank doet het bovendien erg goed in de zon, maar ook in de schaduw. U kunt de Clematis dus planten waar u wilt. Vanwege zijn gemak, maar ook zijn hoge sierwaarde is deze klimmer een erg populaire. Verder is de bosrank winterhard en kan deze klimmer tot wel zo'n 2,5 meter hoog groeien. Clematis soorten worden meestal in drie hoofdcategorieën ingedeeld:

  1. vroegbloeiers
  2. zomerbloeiers
  3. laatbloeiers

Ga voor een mix van deze drie als u lang van de bloemenpracht van de Clematis wilt genieten. En niet alleen u gaat genieten, ook vlinders, bijen en andere nuttige insecten zijn dol op deze klimmer. Dat gaat dus een bijzonder levendig beeld opleveren!

Gouden combinatie: klimroos & clematis

Clematis kopen | Tuincentrum Rebel

Toscaanse Jasmijn kopen | Tuincentrum Rebel

3. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum)

Naast haar prachtige witte, stervormige bloemen heeft de populaire jasmijn een uit duizenden te herkennen heerlijke geur. Fantastisch als in de maand mei de bloemknoppen opengaan! De Trachelospermum jasminoides is groenblijvend, maar moet u in de winter even goed afdekken tegen de vorst. Hij staat graag op een beschut plekje in de zon en vindt het fijn om een beetje steun bij het klimmen te krijgen.

Top 10 geurende tuinplanten

KLIMPLANTEN KOPEN BIJ TUINCENTRUM REBEL

Zoekt u een snelgroeiende klimmer om een zichtdichte erfafscheiding te creëren of wilt u een mooie winterharde klimplant die ook nog kleurrijk bloeit? Misschien wilt u uw tuin wel verrijken met het lekkerste klimfruit? Zoals u hierboven kunt lezen, bestaan er tal van bijzondere klimplanten. Voor elke tuin is er dus wel een schitterende klimmer te vinden. Kom langs bij tuincentrum Rebel in Huizen, om de hoek van Blaricum, Hilversum, 'S-Graveland en Laren, om ons veelzijdige assortiment klimplanten te bekijken.

MEER INFORMATIE OVER KLIMPLANTEN?

Ga aan de slag met onze klimmers! Of u nu een groot stuk land heeft of een compact buitenplekje wilt vergroenen, een klimplant is altijd een goed idee. Wilt u meer weten over ons assortiment klimplanten? Kom langs in ons tuincentrum of neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag het beste uit uw planten te halen.

Openingstijden & contact