Fruitbomen en fruitplanten

De sappigste appels, aardbeien in de felste kleur rood of de lekkerste druiven, allemaal uit eigen tuin? Het kan wanneer u uw tuin verrijkt met de mooiste fruitbomen en fruitplanten. Hoe klein of groot uw sier- of moestuin ook is, er is altijd ruimte om het lekkerste fruit te kweken. Veel vruchten groeien immers goed in potten en sommige plantsoorten kunnen zelfs tegen een muur groeien. Wij bij tuincentrum Rebel, nabij Blaricum, Laren, Naarden, Bussum en 'S-Graveland, hebben een breed assortiment fruitbomen en -heesters die in het voorjaar en de zomer een uitstekende oogst opleveren, waaronder appel-, peren-, citrus- en pruimenbomen. Kom langs en kies de mooiste boom, plant of struik voor uw voor- en/of achtertuin uit. 

Bomen kopen | Tuincentrum Rebel

Alle reden voor een fruitboom

Een fruitboom is een echte eyecatcher en daarom een bijzonder mooie toevoeging aan uw buitenplek. Onze fruitbomen hebben immers een zeer decoratief uiterlijk - en hoe ouder de fruitboom is, hoe grilliger en karakteristieker het uiterlijk zal zijn. De vruchten staan centraal bij deze tuinplant, maar ook de prachtige bloeiwijze mag zeker niet vergeten worden. De meeste fruitbomen zijn winterhard en dus kunt u jaar na jaar genieten van heerlijk fruit en prachtige bloesem. 

Wist u dat... een laagstam fruitboom vaak voorkomt? Dit is een populaire soort, omdat deze boom erg klein kan blijven en dus geschikt is voor meer bescheiden tuinen. Een lei fruitboom heeft ook als voordeel dat deze minder ruimte inneemt. Enkele lei fruitbomen zijn zelfs geschikt voor op een balkon.

Bomen

Eten uit eigen tuin

Eten uit uw eigen tuin; dat is dat pas écht lekker! De kinderen vinden het fantastisch om te zien hoe er druiven, appels, aardbeien of peren in eigen tuin groeien. Op deze manier is het nog educatief ook. Waarom zou u het dan bij één fruitsoort laten? Hoe meer groen hoe beter, vindt ook de planeet én de tuindieren die uw buitenplek graag zullen opzoeken. Het scheelt u weer een ritje naar de supermarkt waar die dure fruitsoorten in overbodig plastic liggen te wachten tot iemand ze komt halen. Met een fruitboom of -plant draagt u dus een steentje bij aan een duurzamere en groenere toekomst, terwijl de beplanting u ook nog eens heel veel brengt. Win win!

Moestuin

Fruitbomen voor de tuin kopen | Tuincentrum Rebel

Olijfboom kopen | Tuincentrum Rebel

Wanneer fruitbomen planten?

Wist u dat het vanaf november tot en met maart de beste tijd is om een fruitboom of -struik te planten? Dit is omdat de heesters en bomen dan zijn uitgebloeid en het blad dan net van de takken is gevallen. Ook is de bodem nog lekker warm van de zomer en al een beetje vochtig door de herfst. Ideaal voor het aanplanten. Dit leidt immers weer tot een vliegende start voor uw bomen: ze kunnen net wat sneller wortelen, waardoor u het voorjaar erop al kunt genieten van de schoonheid van uw fruitboom. Er zijn een paar kleine uitzonderingen op de regel, dus is het belangrijk altijd goed de bijgeleverde info over de plant goed in acht te nemen. De meeste fruitplanten staan ​​het liefst op een zonnige plek in een goed doorlatende, leemachtige grond. Vergeet niet dat fruitbomen het beste presteren als ze de ruimte hebben, dus plant ze niet te krap op andere beplanting. Vergeet bij het planten van fruitbomen, struiken en planten in potten niet om ze goed water te geven.

Tuingereedschap

Lekker voor de mond, mooi voor het oog

Veel fruitdragers geven een esthetische touch aan de tuin, met bloesem in het voorjaar en kleurrijk blad in de herfst. Omdat ze er goed uitzien en goed ruiken, zijn de bloemen en vruchten de meest geliefde onderdelen van fruitplanten. Daarom zullen niet alleen uw smaakpapillen blij zijn met de beslissing om fruitbomen of -struiken aan je tuin toe te voegen; ook uw ogen zullen ook genieten van de schoonheid die voortkomt uit het kweken van deze planten.

Bomen voor kleinere tuinen

Fruitplant kopen | Tuincentrum Rebel

Prunus kopen | Tuincentrum Rebel

Populaire vruchtdragende planten

In ons assortiment vindt u diverse fruitbomen en planten, de één bekender en dus populairder dan de ander. We adviseren u een langs te komen en goed rond te kijken op onze buitenafdeling. Alleen dan vindt u de beplanting waar uw hart sneller van gaat kloppen. Om u een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal fruitbomen op een rijtje gezet:

  • Appelbomen (Malus) bieden prachtige lentebloesem, decoratief herfstblad en sappige vruchten in een grote verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten. Wist u dat het hout van de Malus massief is en vaak wordt gebruikt voor het maken van meubels?
     
  • Prunus is een enorme groep bomen en struiken, waaronder voorjaarsbloeiende en smaakvolle fruitbomen zoals perziken, pruimen, nectarines en kersen. Hun veelzijdigheid zorgt ervoor dat prunusbomen op verschillende manieren kunnen worden toegepast in de tuin.
     
  • Pyrus, of sierperen, zijn er in verschillende soorten en maten: van soorten met levendig herfstblad en witte lentebloesem tot soorten met eetbare vruchten, perfect voor het maken van jam. Plant de boom op een zonnige, beschutte plek met goed doorlatende grond.
     
  • Olea europaea is de bekendste olijfboom. Het is de perfecte aanvulling op elke tuin met zijn mediterrane uitstraling, roomwitte bloemen in de zomer en prachtige groene olijven. 

Meer over bloesembomen

Wanneer fruitbomen snoeien?

Het zal geregeld nodig zijn uw fruitboom of -plant een onderhoudsbeurt te geven, bijvoorbeeld middels snoei. U kunt uw boom of struik snoeien om 'm in toom te houden, maar de juiste snoeiwijze bevordert ook de groei van nieuwe takken en dus vruchten. Er is echter wel een verschil tussen pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Aan het begin van het jaar kunnen de meeste jonge pitvruchtbomen, zoals appel- en perenbomen gesnoeid worden. Knip oude takken weg en maak ruimte voor nieuwe groei. Doe dit uiteraard buiten de vorst om. De steenvruchtbomen, zoals pruimen, abrikozen of kersen kunt u in de winter beter met rust laten. Snoei ze vlak na de bloei (mei) of pluk (september).

Snoeien: hoe en waarom?

Fruitbomen snoeien | Tuincentrum Rebel

FRUITBOMEN KOPEN BIJ TUINCENTRUM REBEL

Maak van uw tuin een prachtig én smaakvol plaatje met onze fruitbomen en -planten. Door in het najaar uw handen vies te maken en één of meerdere fruitbomen te planten, heeft u in het voorjaar al veel plezier van uw beplanting. We hebben planten, struiken en bomen in verschillende formaten, zodat er altijd wel eentje bij zit die past bij uw formaat tuin. Weet u nog niet precies waar u naar op zoek bent? Onze medewerkers helpen u uiteraard graag verder!

MEER INFORMATIE OVER FRUITBOMEN EN -PLANTEN?

Op ons buitenterrein vindt u naast een groot assortiment tuinplanten, heesters ook een groot aantal fruitbomen: van felrode aardbeienplanten tot olijke olijfbomen en van een sierlijke druif tot een klassieke appelboom. Kom langs bij tuincentrum Rebel in Huizen, vlakbij Naarden, Bussum, Laren, Hilversum en Blaricum,  om ons veelzijdige assortiment te bekijken of neem contact met ons op. 

Contact & openingstijden