15x Tuintips voor oktober

15x Tuintips voor oktober

Oktober is aangebroken! En dat betekent dat er nog vele mooie zomerdagen aan kunnen komen, maar oktober is ook de maand van storm en regen. Een aangename herfstdag moet je daarom niet voor lief nemen, maar maak hier goed gebruik van door bijvoorbeeld een lekkere boswandeling te maken met vrienden of familie. Je kunt onderstaande tuinklussen en tuinklusjes te doen. Nog even lekker in de frisse lucht gezond en goed bezig zijn!

Tuinklussen en -klusjes in oktober

 1. Je kunt laatbloeiers planten zoals herfstasters, herfstcyclamen, hemelsleutel (Sedum), chrysanten, zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia), monnikskap (Aconitum) en een rode zonnehoed (Echinacea purpurea).
   
 2. Sla in ons tuincentrum in Huizen voorjaarsbollen in, zoals tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, sterhyacinten en blauwe druifjes, en plant deze in de border, in het gazon en/of in potten. Een leuke klus om in de herfstvakantie samen met de (klein)kinderen te doen.
   
 3. Ook is het leuk om in oktober een sfeervolle herfst of wintertafel te maken. Denk bijvoorbeeld aan bakken en potten vol met winterviolen, heideplantjes, bergthee Gaultheria), zilverstruikje (Calocephalus), Pernettya, Skimmia en groen (of bont) blijvende klimop. Zet er ook een mooie lantaarn of een stevig windlicht met een kaars erin bij.
   
 4. Maak een boswandeling en verzamel kastanjes, eikels, hazelnoten en mooi verkleurde herfstbladeren. Bezoek met de (klein)kinderen ons tuincentrum en kies een paar vrolijke herfstdecoraties in de vorm van bosfiguurtjes als paddenstoelen, kabouters, eekhoorns of uilen en maak daar samen met de vondsten uit het bos een leuke presentatie van voor in een schaal of op de balkon- of terrastafel.
   
 5. Plant rozen met kale wortels, (bessen)struiken en struiken die in de winter of het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn.
   
 6. Wil je in het voorjaar kunnen genieten van bloesem? Plant dan een sierkers of sierappel.
   
 7. Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.
   
 8. Je kunt nu nog zogeheten ‘koudekiemers’ zaaien; deze ontkiemen na een koude winterperiode. Denk aan monnikskap, ridderspoor, slaapmutsje, siererwt (Lathyrus) en wildemanskruid (Pulsatilla).
   
 9. Het is nog niet te laat om een gazon aan te leggen. Doe dit door te zaaien of koop graszoden. 
   
 10. Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten. Blijf deze maand nog maaien en strooi kalk.
   
 11. Vergeet ook de vijver niet. Verwijder afgevallen bladeren en afgestorven plantendelen uit de vijver en span een net over de vijver om het blad op te vangen.
   
 12. Je kunt in oktober ook best eens de garage of schuur opruimen zodat je favoriete tuinmeubels er straks makkelijk weer in passen. 
   
 13. Maak het terras en de voegen van terras en paden schoon en onkruidvrij. Verwijder bijvoorbeeld plantensteunen en waterschotels waar ze niet meer nodig zijn.
   
 14. Hang eens nestkastjes en vogelvoederhuisjes, -silo’s of -schalen op. Ook kun je nestkastjes schoonmaken die je al in de tuin hebt hangen. Doe dit met een borstel, groene zeep of warm water.
   
 15. Bescherm jouw planten tegen vorst door vliesdoek, noppenfolie of rieten matten te kopen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tuinklussen voor de langste dag

Op 21 juni is het officieel zomer! Op de langste dag van het jaar heb je vast wel tijd voor een paar tuinklussen. Duik de laatste lentedagen of de eerste zomerdagen ook nog even met een snoeischaar de tuin in. Dan ga je gegarandeerd een lange, fleurige zomer met een fijn vakantiegevoel thuis tegemoet.

Lees meer...
Top 10 geurende tuinplanten

Heerlijk, het is bijna zomer! We gaan weer zoveel mogelijk buiten genieten – van de stralende zon, de kleurrijke bloemen, het vele groen, de zoemende bijen, vrolijke vlinders en badderende vogels.

Lees meer...
Rozen en pioenrozen kiezen en verzorgen

In juni bloeien de rozen en pioenrozen in volle glorie. Ze zijn er in alle mogelijke soorten en met allerlei bloemen in tal van kleuren, die ook nog eens een heerlijke geur kunnen verspreiden. Rozen mogen eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken.

Lees meer...