Top 5 herfstbloeiers voor balkon en terras

Top 5 herfstbloeiers voor balkon en terras

Benieuwd naar de top 5 herfstbloeiers voorbalkon en terras? De herfst is duidelijk ingetreden in Nederland. Bomen verliezen hun bladeren, de wind voelt guur en het is steeds eerder donker. Tijd om jouw balkon en terras eens op te fleuren! Er zijn in ons tuincentrum in Huizen volop kleurrijke najaarsbloeiers in pot verkrijgbaar waar je nog maanden lang van kunt genieten. Hieronder een top vijf:

  1. Bolchrysant

Een van de bekendste en meest populaire herfstbloeiers: de bolchrysant. Deze bloem bloeit in alle mogelijke kleuren en bloeien vaak lang én rijk. De kleuren verschillen van wit of geel tot baksteenrood of lila. Er zijn bijvoorbeeld ook potten verkrijgbaar met daarin twee of drie planten met verschillende kleuren. Af en toe wat water, is het enige waar ze om zullen vragen. Regenwater druipt namelijk grotendeel van de plant langs de pot door de hoeveelheid blaadjes en bloemen van de plant. Verwijder uitgebloeide bloemen en ze bloeien nóg langer door. Het is ook een leuke plant om cadeau te geven, want de bolchrysant staat in China en Japan symbool voor een lang leven.

  1. Bosviooltje (Viola cornuta)

De kleine bloemetjes van het bosviooltje zijn er in ontelbaar veel kleuren, van wit tot (bijna) zwart en van rood tot knalgeel. Ze doen het prima in pot, maar je kunt ze eventueel ook in de tuin uitplanten. Het beste is om regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen zodat het bosviooltje weer maandenlang verder bloeit. 

3.  Herfstcyclamen (Cyclamen hederifolium)

Deze sierlijke cyclaam wordt ook wel het Alpenviooltje genoemd. De Cyclaam wordt ongeveer 10 tot 15 cm hoog. De bloemkleur van deze Cyclaam is roze, de bloei van Cyclamen hederifolium valt in augustus tot in november. Het is een knolletje dat elegante roze bloempjes krijgt en groen met grijs gemarmerd blad heeft. Herfstcyclamen houden van een schaduwrijke plek.

 4. Heide

Er zijn winterharde soorten (Erica darleyensis), maar ook éénjarige soorten. De traditionele heide is roze of paars, maar tegenwoordig heb je keuze uit veel meer kleuren. De eenjarige dopheide (Erica gracilis) is een echte herfstbloeier en bloeit paarsroze. Heide houdt van zure grond, dus sla meteen een zak speciale potgrond in.

5. Lampenpoetsersgras (Pennisetum)

Een siergras dat de laatste jaren weer heel populair is. In de herfst heeft de lampenpoetser sierlijke bloeiaren en verkleurt het fraai groengeel. Het siergras wordt circa 80 centimeter hoog, dus zet hem in een grote bak, op een zonnige plek. Prachtig wuivend in het strijklicht van de laagstaande zon en straks in de winter met een laagje rijp erop.

Maak je terras of balkon nog fleuriger met stevige windlichten of lantaarns met een grote kaars erin, een schaal kastanjes, pompoenen en sierkalebassen of hang een kleurige tuinposter op. Kijk meteen ook bij ons ruime assortiment voorjaarsbollen. Kom ook eens bij ons langs in Huizen en bekijk het zelf. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Eetbare bloemen

Iedereen is tegenwoordig aan het moestuinieren; in de tuin, de vierkante-meterbak, in potten of op de vensterbank. Zelfs als je denkt dat er niets eetbaars in je tuin of in de potten op je balkon groeit heb je vaak stiekem toch lekkere, verse ingrediënten bij de hand.

Lees meer...
Jaar van de egel

Volgens de Chinese astrologie is het het jaar van het varken, maar de Zoogdiervereniging heeft 2019 ook uitgeroepen tot het jaar van de egel. Het gaat namelijk niet zo goed met dit stekelige beestje!

Lees meer...
Zaaien doe je zo!

In de lente schiet alles de grond uit. Het is ‘groeizaam’ weer, al werden we dit jaar in de eerste helft van mei door de weergoden wat teleurgesteld. Maar na IJsheiligen,...

Lees meer...