Tuintips september

Tuintips september

Het einde van de zomer is in zicht. De nachten worden langer en frisser, maar met een beetje geluk krijgen we nog een mooie nazomer. In september is er in ieder geval nog meer dan genoeg te doen in de tuin en moestuin en op het balkon en terras.

15 tuintips voor de maand september

 1. Plant najaarsbloeiers, zoals zonnekruid, zonnehoed, hemelsleutel (Sedum), herfstasters en herfstanemonen.
 2. Vul potten en bakken met bloeiende bolchrysanten, heide, tuincyclamen, hebe, dwergasters en klein blijvende siergrassen of wintergroene klimop. Wil je zeker zijn van kleur in het najaar en de komende winter? Gebruik dan vrolijk gekleurde potten en bakken. Er zijn ook potten met geïntegreerde verlichting. Vraag ernaar in ons tuincentrum in Huizen.
 3. Heb je eerder dit jaar tweejarigen als stokroos, judaspenning en vingerhoedskruid gezaaid? Plant deze dan nu op hun plek van bestemming.
 4. Zaai eenjarigen als ridderspoor (Consolida), Oost-Indische kers, juffertje-in-het groen (Nigella), komkommerkruid, korenbloemen, slaapmutsjes en goudsbloemen. Je kunt ook nog een paar groenten zaaien, zoals tuinkers, lente-ui, knoflook, spinazie, winterpostelein, rucola en veldsla.
 5. Kom kijken naar ons assortiment voorjaarsbollen. Narcissen, sneeuwklokjes en krokussen kun je vanaf medio deze maand al planten. Wees er ook op tijd bij voor je favoriete tulpen en sieruien (Allium), die je in oktober en november kunt planten. Grote potten kun je vullen met een mix van voorjaarsbollen, zoals blauwe druifjes, dwergirisjes en hyacinten. Plant er viooltjes bovenop, om daar in de winter van te kunnen genieten.
 6. Plant groenblijvende struiken en bomen. Denk ook aan bessenstruiken waar de vogels blij mee zullen zijn, zoals dwergmispel, lijsterbes, kardinaalsmuts en vlier. Het is ook een goede tijd om wintergroene struiken te verplanten en pioenrozen te planten.
 7. Graszoden en graszaad gedijen nog goed. Gebruik deze om kale plekken in het gazon op te vullen of voor de aanleg van een heel nieuw gazon. Verticuteer het gras op een droge dag en verwijder mossen en onkruid.
 8. Scheur of deel kruiden en vaste planten die te groot zijn geworden of die aan een  verjongingskuur toe zijn.
 9. Laat de camelia en rododendron niet uitdrogen, want ze vormen nu knoppen voor volgend jaar.
 10. Blijf de uitgebloeide bloemen van dahlia’s, rozen en eenjarige bloeiers en potplanten als Pelargoniums verwijderen.
 11. Neem stekken van niet winterharde kuip- en potplanten, zoals potgeraniums (Pelargonium) en oleander. Vergeet niet de planten regelmatig voeding en water (als het lang droog blijft) te geven.
 12. Snoei groenblijvende struiken en hagen, zoals buxus en taxus, nog een keer in vorm.
 13. Maak vogelhuisjes schoon met een borstel, warm water en groene zeep of hang nieuwe vogel- (en vleermuis)kastjes op.
 14. Haal algen, kroos, blad en plantafval uit de vijver. Laat alles een nacht op de kant liggen voordat je het in de gft-bak of op de composthoop gooit, zodat waterdiertjes eruit kunnen kruipen en weer de vijver in kunnen plonzen. Span een net over de vijver om vallende bladeren op te vangen.
 15. Heb je exotische kamerplanten op je terras of balkon vakantie laten vieren? Haal ze weer naar binnen voordat het echt koud wordt. Kijk eerst goed of er geen insecten of slakken in zitten en verwijder uitgebloeide bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Fleurige bloesemtakken

Haal nu al het voorjaar in huis! In ons tuincentrum in heb je volop keuze uit mooie bloesemtakken of voorjaarstakken met (geurende) bloemen. Slechts een enkele tak in een mooie hoge vaas heeft al een groots en lentefris effect.

Lees meer...
Top 10 lentebloeiers

De lente lijkt, afhankelijk van de weergoden, soms nog heel ver weg. Maar wie goed kijkt ziet al het eerste prille groen: nieuwe scheuten aan kale takken of de voet van plantenstengels en voorjaarsbollen die hun kopjes boven de grond steken. Vervroeg de lente met deze fijne vroegbloeiers in je tuin of op je balkon!

Lees meer...
Een tuincentrum vol Valentijnsverrassingen

Donderdag 14 februari 2019 hangt de liefde in de lucht: het is Valentijnsdag! Een bos rode rozen is natuurlijk altijd een schot in de roos, maar je kunt je (geheime) geliefde op nog veel meer manieren verrassen met een mooi en origineel cadeau voor Valentijn. 

Lees meer...