Viooltje

Bloeiend geluk in sprankelende kleuren

Het heeft iets aanstekelijks, de hartvormige, zonnige gezichtjes van viooltjes in je tuin – zie daar maar eens niet vrolijk van te worden! 

Grote bloemen, kleine bloemen, roze, zwart, oranje, blauw mét geel én wit, geurend of juist niet, met een olijk oogje of met strepen, er is altijd een viooltje (officieel: Viola) van je gading te vinden. Ze bloeien vroeg in de lente zodat ze snel kleur leveren aan je tuin en houden het heel lang vol. Tegen de tijd dat ze uit hun krachten zijn gegroeid, zijn de eerste nazomer- en herfstviolen al in zicht. Dat maakt van viooltjes een ideale tuingenoot: veel bloemen, veel fleur, weinig werk.

VERZORGING VIOLEN:

  • Het viooltje is een makkelijke plant en houdt van gewone potgrond.
  • De plant heeft het vooral naar zijn zin op een plekje in de volle zon tot halfschaduw.
  • Hou de kluit vochtig, dan bloeit viooltje het mooist.
  • Eens per maand kun je wat plantenvoeding geven, als fijn extraatje.
  • Uitgebloeide bloemetjes kun je het beste verwijderen, dat zorgt voor nieuwe bloemen.

VIOOLTJE IS NIET KLEIN TE KRIJGEN

Er bestaan meer dan 500 soorten die vooral voorkomen op het noordelijk halfrond in gematigde streken, vaak op vochtige plekken met wat schaduw, al ziet viooltje ook kans om te groeien tussen tegels: het is een echte doorzetter. Het viooltje heeft zijn eigen familie en vormt de grootste groep binnen de Violaceae. Het moderne viooltje stamt af van twee heel oude soorten, de Quatre Saisons en het Russische viooltje.

VIOLEN TRIVIA 

  • De oude Grieken en Romeinen kweekten ze al, voor onder andere lotions en Vinum Violatum, viooltjeswijn, een liefdesdrankje. 
  • In 'A Midsummer Night's Dream' van Shakespeare wordt 'het sap van de heartsease' (een Engelse bijnaam van het viooltje) op de oogleden van iemand die slaapt gesmeerd. Gevolg is dat diegene smoorverliefd zal worden op de eerste die hij/zij ziet als hij of zij wakker wordt.
  • Speciaal voor consumptie gekweekte viooltjes kun je eten, ze staan prachtig in een salade.
  • Viooltje is het symbool voor nederigheid.  
  • In parfums geldt het viooltje als 'de flirterige noot' die komt en gaat. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

9 vroege moestuinklussen

Rol je mouwen maar op, want het moestuinseizoen begint! Of je nu een aparte moestuin, een vierkante-meterbak of een kruidentuin hebt of die wilt beginnen, je kunt nu al heel veel zaaien en planten, zodat je straks geniet van je eigen verse, gezonde en smakelijke oogst.

Lees meer...
Snoeien in maart

In maart begint het nieuwe tuinseizoen. Pak de snoeischaar en knip de winter weg. Heel veel planten, struiken en bomen kunnen nu gesnoeid worden, ook als ze al uitlopen. Wees resoluut, want snoeien doet bloeien! Geef meteen speciale mest, dan geniet je straks van heel veel kleur en geur.

Lees meer...
Lentekriebels? Voorzaaien maar!

Het is bijna lente. Het tuinseizoen begint. Je kunt binnen alvast de nodige voorpret beleven en je verheugen op een extra fleurig (moes)tuinseizoen door groenten, kruiden en eenjarige bloemen in de vensterbank voor te zaaien.

Lees meer...