Viooltje

Bloeiend geluk in sprankelende kleuren

Het heeft iets aanstekelijks, de hartvormige, zonnige gezichtjes van viooltjes in je tuin – zie daar maar eens niet vrolijk van te worden! 

Grote bloemen, kleine bloemen, roze, zwart, oranje, blauw mét geel én wit, geurend of juist niet, met een olijk oogje of met strepen, er is altijd een viooltje (officieel: Viola) van je gading te vinden. Ze bloeien vroeg in de lente zodat ze snel kleur leveren aan je tuin en houden het heel lang vol. Tegen de tijd dat ze uit hun krachten zijn gegroeid, zijn de eerste nazomer- en herfstviolen al in zicht. Dat maakt van viooltjes een ideale tuingenoot: veel bloemen, veel fleur, weinig werk.

VERZORGING VIOLEN:

  • Het viooltje is een makkelijke plant en houdt van gewone potgrond.
  • De plant heeft het vooral naar zijn zin op een plekje in de volle zon tot halfschaduw.
  • Hou de kluit vochtig, dan bloeit viooltje het mooist.
  • Eens per maand kun je wat plantenvoeding geven, als fijn extraatje.
  • Uitgebloeide bloemetjes kun je het beste verwijderen, dat zorgt voor nieuwe bloemen.

VIOOLTJE IS NIET KLEIN TE KRIJGEN

Er bestaan meer dan 500 soorten die vooral voorkomen op het noordelijk halfrond in gematigde streken, vaak op vochtige plekken met wat schaduw, al ziet viooltje ook kans om te groeien tussen tegels: het is een echte doorzetter. Het viooltje heeft zijn eigen familie en vormt de grootste groep binnen de Violaceae. Het moderne viooltje stamt af van twee heel oude soorten, de Quatre Saisons en het Russische viooltje.

VIOLEN TRIVIA 

  • De oude Grieken en Romeinen kweekten ze al, voor onder andere lotions en Vinum Violatum, viooltjeswijn, een liefdesdrankje. 
  • In 'A Midsummer Night's Dream' van Shakespeare wordt 'het sap van de heartsease' (een Engelse bijnaam van het viooltje) op de oogleden van iemand die slaapt gesmeerd. Gevolg is dat diegene smoorverliefd zal worden op de eerste die hij/zij ziet als hij of zij wakker wordt.
  • Speciaal voor consumptie gekweekte viooltjes kun je eten, ze staan prachtig in een salade.
  • Viooltje is het symbool voor nederigheid.  
  • In parfums geldt het viooltje als 'de flirterige noot' die komt en gaat. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 Tuintips december

We zijn benieuwd wat Koning Winter dit jaar voor ons in petto heeft, maar we kunnen altijd nog wel wat tuinklusjes doen. En tussen de voorbereidingen voor de feestdagen door kun je binnenshuis ook alvast plannen maken voor het volgende voorjaar en tuinseizoen.

Lees meer...
Meer decembersfeer

Buiten is het donker en kaal. We zijn druk met voorbereidingen voor de feestdagen en maken het binnen graag zo gezellig mogelijk. Bezoek ons tuincentrum in en creëer in een handomdraai meer sfeer in huis, tuin en op het balkon.

Lees meer...
Kerstboom kiezen anno 2018

Het aantal soorten kerstbomen waaruit je kunt kiezen is groter dan ooit. Voor wie durft: een kerstboom van simpele houten planken is ook dit jaar nog helemaal ‘je van het’, passend bij de Scandinavische interieurstijl. Je hebt geen last van uitvallende naalden, maar je mist natuurlijk wel die lekkere dennengeur.

Lees meer...