Hortensia

Mooi, makkelijk en mateloos populair

De hortensia is een veelzijdige plant. Zij past net zo goed in een mooie, kleurrijke als in een strakke tuin. Ze doet het goed in zowel de volle grond als in potten. De meeste soorten komen oorspronkelijk uit Azië, toch voelt de hortensia zich hier helemaal thuis.

HALLO HORTENSIA 

Hortensia is sterke plant met bloemen die bloeien van het voorjaar tot diep in het najaar en blijven dat doen, ook als je ze snoeit. De bloemen zijn er in vele kleuren. Het kleurenpalet reikt van sneeuwwit tot ijsblauw, van oudroze tot donkerpaars, van citroengeel tot felrood.

Bekijk voor je een hortensia aanschaft waar deze het liefste staat. Er zijn veel verschillende soorten en ze hebben ieder een voorkeur voor zon, halfzon of schaduw. Sommige hortensia’s zijn heel goed als snijbloem te gebruiken. Maak er een mooi, zomers boeket uit de tuin mee. Zijn de hortensia’s uitgebloeid dan kun je nog steeds genieten van de mooie bloemschermen. Die knip je er pas in het voorjaar vanaf.

STANDPLAATS HORTENSIA

  • Je kunt de hortensia zowel in de volle grond als in een pot neerzetten. 
  • De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) voelt zich prima op een zonnige plaats. Deze nazomerbloeier verkleurt daar van wit naar heel licht roze of groen.
  • De bol- of boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) doet het goed in de (half)schaduw en in de zon, als de grond maar enigszins vochtig is.

VERZORGINGSTIPS

  • Hortensia's drinken en verdampen veel, dus geef grif toe aan deze gulzige drinker.
  • Geef vooral voldoende water in het voorjaar en in de zomer. 
  • Zorg dat de grond goed waterdoorlatend is, bijvoorbeeld met wat hakselmateriaal.

GOED OM TE WETEN:

  • De hortensia is erg sterk en vrijwel ongevoelig voor ziektes.
  • Hortensia’s verdampen veel water, dus geef ze lekker veel.
  • Zorg voor een goed doorlatende potgrond.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

9 vroege moestuinklussen

Rol je mouwen maar op, want het moestuinseizoen begint! Of je nu een aparte moestuin, een vierkante-meterbak of een kruidentuin hebt of die wilt beginnen, je kunt nu al heel veel zaaien en planten, zodat je straks geniet van je eigen verse, gezonde en smakelijke oogst.

Lees meer...
Snoeien in maart

In maart begint het nieuwe tuinseizoen. Pak de snoeischaar en knip de winter weg. Heel veel planten, struiken en bomen kunnen nu gesnoeid worden, ook als ze al uitlopen. Wees resoluut, want snoeien doet bloeien! Geef meteen speciale mest, dan geniet je straks van heel veel kleur en geur.

Lees meer...
Lentekriebels? Voorzaaien maar!

Het is bijna lente. Het tuinseizoen begint. Je kunt binnen alvast de nodige voorpret beleven en je verheugen op een extra fleurig (moes)tuinseizoen door groenten, kruiden en eenjarige bloemen in de vensterbank voor te zaaien.

Lees meer...