Hortensia

Mooi, makkelijk en mateloos populair

De hortensia is een veelzijdige plant. Zij past net zo goed in een mooie, kleurrijke als in een strakke tuin. Ze doet het goed in zowel de volle grond als in potten. De meeste soorten komen oorspronkelijk uit Azië, toch voelt de hortensia zich hier helemaal thuis.

HALLO HORTENSIA 

Hortensia is sterke plant met bloemen die bloeien van het voorjaar tot diep in het najaar en blijven dat doen, ook als je ze snoeit. De bloemen zijn er in vele kleuren. Het kleurenpalet reikt van sneeuwwit tot ijsblauw, van oudroze tot donkerpaars, van citroengeel tot felrood.

Bekijk voor je een hortensia aanschaft waar deze het liefste staat. Er zijn veel verschillende soorten en ze hebben ieder een voorkeur voor zon, halfzon of schaduw. Sommige hortensia’s zijn heel goed als snijbloem te gebruiken. Maak er een mooi, zomers boeket uit de tuin mee. Zijn de hortensia’s uitgebloeid dan kun je nog steeds genieten van de mooie bloemschermen. Die knip je er pas in het voorjaar vanaf.

STANDPLAATS HORTENSIA

  • Je kunt de hortensia zowel in de volle grond als in een pot neerzetten. 
  • De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) voelt zich prima op een zonnige plaats. Deze nazomerbloeier verkleurt daar van wit naar heel licht roze of groen.
  • De bol- of boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) doet het goed in de (half)schaduw en in de zon, als de grond maar enigszins vochtig is.

VERZORGINGSTIPS

  • Hortensia's drinken en verdampen veel, dus geef grif toe aan deze gulzige drinker.
  • Geef vooral voldoende water in het voorjaar en in de zomer. 
  • Zorg dat de grond goed waterdoorlatend is, bijvoorbeeld met wat hakselmateriaal.

GOED OM TE WETEN:

  • De hortensia is erg sterk en vrijwel ongevoelig voor ziektes.
  • Hortensia’s verdampen veel water, dus geef ze lekker veel.
  • Zorg voor een goed doorlatende potgrond.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 Tuintips december

We zijn benieuwd wat Koning Winter dit jaar voor ons in petto heeft, maar we kunnen altijd nog wel wat tuinklusjes doen. En tussen de voorbereidingen voor de feestdagen door kun je binnenshuis ook alvast plannen maken voor het volgende voorjaar en tuinseizoen.

Lees meer...
Meer decembersfeer

Buiten is het donker en kaal. We zijn druk met voorbereidingen voor de feestdagen en maken het binnen graag zo gezellig mogelijk. Bezoek ons tuincentrum in en creëer in een handomdraai meer sfeer in huis, tuin en op het balkon.

Lees meer...
Kerstboom kiezen anno 2018

Het aantal soorten kerstbomen waaruit je kunt kiezen is groter dan ooit. Voor wie durft: een kerstboom van simpele houten planken is ook dit jaar nog helemaal ‘je van het’, passend bij de Scandinavische interieurstijl. Je hebt geen last van uitvallende naalden, maar je mist natuurlijk wel die lekkere dennengeur.

Lees meer...