10 tips hoe je de tuin voorjaarsklaar maakt

10 tips hoe je de tuin voorjaarsklaar maakt

Voor je het weet is het voorjaar in volle gang en eigenlijk is iedereen na de sombere januari maand toch wel toe aan wat kleur en gezelligheid in de tuin. Tijd voor wat klusjes en voorbereidingen om straks optimaal te genieten van de lente en het zonnetje. 

  1. Kies voor grote potten, leuke hangpotten of voor een mooie grote schaal op de buitentafel gevuld met ijzersterke viooltjes. Ook als het vriest overleven violen en met de gezellige kleurtjes heb je direct sfeer en kleur in de tuin! 
  2. Heb je al een eigen pot staan? Controleer dan of de pot een afvoergat heeft op de bodem, zodat het water gemakkelijk weg kan en de plant niet verdrinkt. Heeft de pot geen gat onderin, zorg dan voor een laag hydrokorrels of potscherven onderin de plantenbak. 
  3. Vaak zijn je eigen pot na de winter groen aangeslagen. Maak de plantenbakken en bloempotten goed schoon met warm water, groene zeep en een borstel en spoel ze goed af, zodat er geen zeepresten meer in zitten. Voila, je potten zijn weer als nieuw! 
  4. Houten plantenbak? Behandel deze dan ruim van te voren met een plantvriendelijk impregneermiddel. Zo gaan houten plantenbakken langer mee! Zorg er bij een houten plantenbak of bloembakken ook voor dat deze op klosjes staat, zodat de onderkant van de pot niet nat blijft en gaat rotten. 
  5. Wil je planten verpotten? De tuinplanten in kunststof potten laten beter los als de aarde droog is. Bij stenen potten is het juist gemakkelijker als de grond nat is. 
  6. Bankjes of mooie beelden zijn gemakkelijk schoon te maken met lauw water, een borstel en groene zeep of soda water. 
  7. Verwijder waar nodig het onkruid uit de tuin. 
  8. Heb je in huis genoten van de vrolijke narcissen, tulpen, krokussen of hyacinten? Plant de uitgebloeide bollen dan buiten in de tuin, zodat ze volgend jaar weer vrolijk opnieuw uitkomen in de tuin. Verwijder wel het groen van de narcissen. 
  9. Maart is de ideale maand om Rozen en Hortensia struiken te snoeien. Door de oude takken van de Hortensia (ouder dan drie jaar) weg te snoeien, zorg je voor grotere en vollere bloei in de zomer! 
  10. Maak een leuk plannetje voor jezelf of met de kinderen voor een leuk plekje in de tuin waar je zelf een en ander wil gaan kweken. Heb je geen plek in de aarde? Dan hebben wij ook leuke kweekbakken in het tuincentrum. 

Geniet van je tuin! Geniet van de frisse wind, de lekkere geuren en de prachtige kleuren! Haal de lente in huis en kom langs in ons tuincentrum voor leuke producten, goed advies en heel veel gezelligheid.  

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lente in de bol

Het voorjaar lijkt nog heel ver weg. Toch kon je tijdens de kerst al bossen tulpen kopen en verschenen de eerste potjes met hyacinten in de verkoop. De kwekers lijken ons elk jaar steeds vroeger blij te kunnen maken met bolletjes op pot. En het nieuwe tulpenseizoen begint ook alweer op 19 januari, met een feestelijk evenement op de Dam in Amsterdam.

Lees meer...
Kerstboom eruit, kamerplant erin!

Nu de feestdagen alweer achter ons liggen en de kerstversieringen opgeborgen zijn is het opeens een stuk minder sfeervol in huis, en het grauwe weer doet je humeur ook geen goed. Fleur jezelf op met een kamerplant als blikvanger. In ons tuincentrum in heb je ruime keuze, voor elke smaak en elk budget.

Lees meer...
Groentrends 2019

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat kunnen we op groengebied verwachten in 2019, zowel in het interieur als in de tuin? Bloemenbureau Holland stelde traditiegetrouw samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends op. Doe ideeën op en beleef alvast de nodige voorpret voor komend tuinseizoen.

Lees meer...