Blauw druifje

Straalt je óók in wit, roze en paars tegemoet

Mooi en makkelijk: met blauwe druifjes open je het buitenseizoen op je tuintafel en vensterbank. Koop de bolletje opgekweekt op pot, dan weet je zeker dat ze open gaan.  

Blauw druifje (Muscari) behoort tot de eerste planten die kleur tonen, als alles verder nog kaal oogt en in winterslaap is. Eerst zie je alleen groene sprieten, daarna is er al snel een vleugje blauw, wit of roze te spotten. Dat groeit door tot een kleine speer die is opgebouwd uit kleine bolletjes. Op een afstandje is het net een trosje druiven, vandaar de naam. Afhankelijk van de variëteit kunnen de bloemen poederblauw, azuur, koningsblauw of paarsblauw zijn en er zijn ook witte en roze druifjes (die worden ook wel druifhyacint genoemd). Blauw druifje op pot is door de kweker optimaal voorbereid om meteen je tuin of terras op te vrolijken en bloeit in februari en maart, tot een eindje in april. Ze kunnen uit de pot in de volle grond worden gezet, maar doen het ook goed op de tuintafel. Aangezien ze tussen de 10-25 cm hoog worden, is het effect het mooist in een lage, brede bak of schaal. 

Eurazische lentebloeier

Blauw druifje is inheems in heel Europa, Rusland en noordelijk Azië en vermeerdert zich makkelijk. Waar de bolletjes eenmaal in de grond zitten, komen er vanzelf meer. De plant is in het wild vooral te vinden in bermen en bosrijke gebieden. Blauw druifje behoort al heel lang tot onze natuur, de plant wordt voor het eerst genoemd in botanische geschriften uit 1601. Bijzonder is dat plantendeskundigen het niet eens kunnen worden tot welke familie hij nu eens behoort. Puristen vinden dat het een lid van de Aspergefamilie is, waar zowel de groente als kruiden en (klim)planten toe behoren. Volgens een modernere indeling hoort het blauwe druifje echter eerder bij de hyacinten. Er zijn 42 erkende soorten, waarvan de blauwe het bekendst is.

Blauw druifje weetjes 

  • Muscari komt van het Griekse móschos ofwel musk en verwijst naar de geur.
  • Blauw druifje staat symbool voor nederigheid en bescheidenheid, omdat je door de knieën moet om ze te bewonderen. Ook dat is een reden om ze in een schaal op je tuintafel te zetten: daar kun je ze veel beter zien.
  • De beroemdste verzameling blauwe druifjes ter wereld is de 'Blauwe Rivier' die door de Keukenhof in het Nederlandse Lisse loopt.

Graag tot ziens in ons tuincentrum in Huizen, de sfeermaker van 't Gooi. 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lente in de bol

Het voorjaar lijkt nog heel ver weg. Toch kon je tijdens de kerst al bossen tulpen kopen en verschenen de eerste potjes met hyacinten in de verkoop. De kwekers lijken ons elk jaar steeds vroeger blij te kunnen maken met bolletjes op pot. En het nieuwe tulpenseizoen begint ook alweer op 19 januari, met een feestelijk evenement op de Dam in Amsterdam.

Lees meer...
Kerstboom eruit, kamerplant erin!

Nu de feestdagen alweer achter ons liggen en de kerstversieringen opgeborgen zijn is het opeens een stuk minder sfeervol in huis, en het grauwe weer doet je humeur ook geen goed. Fleur jezelf op met een kamerplant als blikvanger. In ons tuincentrum in heb je ruime keuze, voor elke smaak en elk budget.

Lees meer...
Groentrends 2019

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Wat kunnen we op groengebied verwachten in 2019, zowel in het interieur als in de tuin? Bloemenbureau Holland stelde traditiegetrouw samen met trendwatcher Aafje Nijman drie stijltrends op. Doe ideeën op en beleef alvast de nodige voorpret voor komend tuinseizoen.

Lees meer...