Narcis

Het gevoel van de lente tijdens de winter

Niets brengt het voorjaar zo snel binnen als Narcis. Uit de bollen met groene scheuten groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen, die open plooien tot prachtige trompetbloemen. Het is een instant sfeermaker die binnen vrij snel tot bloei komt. En dan ademt alles aan deze beauty de naderende lente uit. Het is een ideale bol op pot om snel en effectief het huis mee op te fleuren als het buiten nog koud en winters is. De knoppen gaan heel snel open. Als het heel stil is in huis, kun je ze horen ritselen als ze zich ontplooien. Bezoek ons tuincentrum in Huizen voor de mooiste Narcissen.

Verzorging van narcissen

  • Narcis groeit en bloeit het beste op een lichte, koele plek.  
  • De bollen en bloemen hebben veel water nodig, dus laat de kluit niet uitdrogen.
  • Hoe meer water ze krijgen, hoe hoger ze kunnen worden.
  • Narcissen-op-pot af en toe een slagje draaien, dan groeien ze niet scheef.
  • Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over voor de rest van de plant en de knoppen.
  • Uitgebloeide bollen kunnen de tuin in. 

Symobliek van Narcissen

De plant is genoemd naar de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden. Narcis is daarnaast bekend als de nationale plant van Wales. Eerst was dat look: soldaten droegen die in de vroege middeleeuwen op hun muts om onderling goed te onderscheiden te zijn van de vijand.
In het Welsh lijkt het woord look sprekend op dat van Narcis. Cenhinen = Look, Cenhinen Pedr = Daffodil/Narcis. Omdat die laatste wat lieflijker is dan prei, is deze door de jaren heen het nationaal symbool geworden. Het helpt dat de bloem er in het wild weelderig groeit en bloeit.

Herkomst van de narcissen

Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes witte bloemetjes: er zijn wel 88 verschillende soorten narcissen, in twaalf categorieën. Die allemaal afstammen van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa. Een paar soorten ruiken bovendien heerlijk. Narcis bloeit al heel lang in Nederland: voor zover bekend werd er in 1662 voor het eerst melding van gemaakt, in de omgeving van Zwolle. 

Graag tot ziens bij Tuincentrum Rebel in Huizen, de sfeermaker van 't Gooi (Hilversum, Blaricum, Naarden, Bussum).

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tuinklussen voor de langste dag

Op 21 juni is het officieel zomer! Op de langste dag van het jaar heb je vast wel tijd voor een paar tuinklussen. Duik de laatste lentedagen of de eerste zomerdagen ook nog even met een snoeischaar de tuin in. Dan ga je gegarandeerd een lange, fleurige zomer met een fijn vakantiegevoel thuis tegemoet.

Lees meer...
Top 10 geurende tuinplanten

Heerlijk, het is bijna zomer! We gaan weer zoveel mogelijk buiten genieten – van de stralende zon, de kleurrijke bloemen, het vele groen, de zoemende bijen, vrolijke vlinders en badderende vogels.

Lees meer...
Rozen en pioenrozen kiezen en verzorgen

In juni bloeien de rozen en pioenrozen in volle glorie. Ze zijn er in alle mogelijke soorten en met allerlei bloemen in tal van kleuren, die ook nog eens een heerlijke geur kunnen verspreiden. Rozen mogen eigenlijk in geen enkele tuin ontbreken.

Lees meer...