5 tips om te bakken op de barbecue

5 tips om te bakken op de barbecue

Goed barbecueën is nog niet eenvoudig! Hoe vaak gebeurt het niet dat het vlees verbrand, te droog of helemaal niet gaar wordt? Het wordt pas echt tricky als u cakes of taarten wilt gaan bakken op de barbecue. Er zijn namelijk weinig mensen met ervaring en het is natuurlijk niet erg gebruikelijk, maar wel heel leuk om te proberen! Met deze vijf tips van Weber komt u zeker een heel eind!

1. HOUD DE TEMPERATUUR ONDER CONTROLE
Een steak grillen doet u op directe hoge warmte. Alleen is dit vaak bij het bakken van bijvoorbeeld taarten of cakes niet het geval. In de instructies staat dan vaak een exacte temperatuur waar u zich aan dient te houden. Gebruik altijd indirecte warmte voor bakken en zorg ervoor dat de barbecue goed voorverwarmt is en de temperatuur heeft wat er in het recept gevraagd wordt.

2. VERWARM DE BARBECUE VOOR
U heeft het vast vaker gehoord, maar het voorverwarmen van de barbecue is de meest belangrijke stap. Verwarm de barbecue voor met alle branders open zodat het grillrooster ook goed schoon wordt. U wilt natuurlijk niet dat uw prachtige cake de smaak van de gegrilde kip van gisteren meekrijgt. Daarbij is het belangrijk, net zoals met bakken in een oven, dat de barbecue goed warm is. Een te koude barbecue zorgt ervoor dat bakgerechten niet goed kunnen rijzen.

3. LET OP HET GRILLROOSTER
Weber barbecues hebben elk hun eigen grillrooster. De roestvrijstalen grillroosters in gasbarbecues en de verchroomd stalen grillroosters in houtskoolbarbecues houden de warmte goed vast en kunt u vergelijken met de roosters in uw oven. Porselein geëmailleerde gietijzeren grillroosters houden de warmte extreem goed vast. U zou dan ook extra moeten opletten en eventueel de kooktijd moeten verkorten. Houd dan ook het gerecht goed in de gaten. U zou ook een verhoogd grillrooster kunnen gebruiken om het gerecht boven het grillrooster te houden. Dit zal ook de luchtcirculatie positief beïnvloeden, omdat warme lucht dan om het gerecht heen circuleert.

4. HOUD DE DEKSEL GESLOTEN
Wanneer u kookt, grilt of bakt op een Weber barbecue, is het altijd aanbevolen om de deksel dicht te houden. Het openen van de deksel laat de warmte naar buiten en zal de temperatuur verlagen en dus de kooktijd van het gerecht verlengen. Het is extra belangrijk om de deksel gesloten te houden wanneer u gaat bakken op de barbecue. Niet alleen de benodigde warmte zal verloren gaan maar daarnaast zal uw gerecht niet gelijkmatig garen. Daarnaast loopt u ook nog het risico dat gerechten zoals cakes in elkaar zakken als de deksel opengedaan wordt. Houd dus de deksel gesloten zodat de temperatuur stabiel blijft.

5. KEER OF DRAAI SLECHTS EENMAAL
Ook al is het belangrijk om de deksel dicht te houden, is het ook belangrijk om het gerecht, halverwege de gaartijd, eenmaal te keren of te draaien. Wanneer de barbecue voorbereid is op indirecte warmte, dan branden de branders of de briketten aan beide kanten van het gerecht. Bij het grillen van bijvoorbeeld kip, zorgt deze warmte ervoor dat de kip mooi bruin kleurt. Maar bij het bakken zal deze warmte het bakgerecht wellicht te donker kleuren bij de kanten vlakbij de warmtebron. De meest gemakkelijke manier is gewoon het gerecht een kwartslag te draaien halverwege de baktijd. Zo zal het gerecht gelijkmatig garen en kleuren.

Meer barbecuetips? Kijk dan op de website www.weberstephen.nl 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

20x Bij- en vlindervriendelijke beplanting

Wat is er leuker dan een tuin waar u niet alleen van geniet, maar vlinders, bijen en andere insecten ook kind aan huis zijn!? Al dat geroezemoes en gefladder levert een zeer levendig en spannend beeld op. Ze bestuiven de bloemen van alle planten die ze bezoeken, waardoor wij bijvoorbeeld weer de vruchten plukken van grotere en meer (smaakvolle) groente en fruit.

...Lees meer...
Toptips voor tuin- en potplanten bij extreme droogte

Ons tuincentrum geeft je graag tips om tuin- en potplanten zo efficiënt mogelijk water te geven en hoe je de tuin klimaatbestendig maakt.

Lees meer...
Mei is de maand van de bij

Op initiatief van Tuinbranche Nederland is de "Maand van de bij" in het leven geroepen. Maar waarom zijn bijen zo belangrijk voor je tuin? En hoe kun je er voor zorgen dat er meer bijen in je tuin komen? V...

Lees meer...