Internationale Zonnebloemdag

Internationale Zonnebloemdag

1 Mei is Dag van de Arbeid, al wordt dat niet in elk land uitbundig gevierd. In België is het een vrije dag, in Nederland niet. Veel minder bekend is dat 1 mei ook Internationale Zonnebloemdag is.

Engels initiatief
In 2008 bedacht Engelsman Richard Reynolds  dat de wereld wel wat meer kleur, liefde en dus… zonnebloemen kon gebruiken. Daarom riep hij 1 mei uit tot Internationale Zonnebloemdag. Overal ter wereld planten mensen nu op deze dag zonnebloemzaadjes op publieke stukken grond. We kunnen ze natuurlijk ook in onze eigen tuin of in een grote bak op het balkon zaaien. Voor kinderen is het leuk er een heuse competitie van te maken: wie kweekt de hoogste zonnebloem?! De vrolijke bloemen vormen ook een dankbare voedselbron voor vogels en bijen.

Kiezen
De meest bekende zonnebloem is Helianthus annuus, de eenjarige met harige stelen en een hart dat van groen naar bruin verkleurt. De Giganteus is een ware reus die wel 4,5 meter hoog kan worden en bloemen kan krijgen met een doorsnede van 45 centimeter. ‘Teddy Bear’ wordt maar 90 centimeter hoog en is dus perfect voor in een bak op het balkon of dakterras. Er zijn ook bronskleurige of roodbruine zonnebloemen, zoals Helianthus ‘Autumn Beauty’ en ‘Chocolat’.

Tips

  • Zaai de bloemen in mei op een zonnige plek in de volle grond of zaai ze binnen voor in potjes. Doe hooguit twee zaden in één pot en verwijder na enige tijd de zwakste van de twee.
  • Geef de zaden water en compost en let erop dat slakken de jonge plantjes niet opvreten.
  • Zonnebloempitten zijn eetbaar voor mens en dier. Na het pellen en roosteren van de pitten zijn ze lekker én gezond in een salade. Of laat de vogels zich er tegoed aan doen.
  • Zonnebloemen worden hoog en de onderste bladeren worden vaak lelijk; zet ze daarom achter in de border.
  • Zaai zonnebloemen ook in de moestuin. Vogels die op de zaden afkomen zullen ook eventuele rupsen verorberen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Goed nieuws! Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, is het doorgaans echt afgelopen met de kans op nachtvorst en kun je met een gerust hart je kuipplanten, potplanten en kwetsbare zaailingen buiten zetten.

Lees meer...
Tuincadeaus voor Moederdag

Tuurlijk, een mooie bos bloemen of een lekker parfum is altijd een schot in de roos. Maar als je die altijd al aan haar cadeau doet op Moederdag is het leuk haar dit jaar op 9 mei eens met iets anders te verrassen.

Lees meer...
15 tuintips voor de maand mei

In mei legt elke vogel een ei. Dan is het ook nog eens Moederdag (9 mei) en na IJsheiligen (medio mei) is het doorgaans eindelijk gedaan met de kans op nachtvorst!

Lees meer...