Wat te doen met bladafval?

Het nut van herfstbladeren | Tuincentrum RebelDe herfst is een prachtig seizoen. De bladeren veranderen van groen naar verscheidene tinten die doen denken aan warme zonsondergang. Geel, rood, koper, oranje en goud; wie is er niet dol op die Indian Summer vibes? ‘Herfstbladeren zijn prachtig, zolang ze aan de boom blijven’, wordt vaak gedacht. Bladafval in de tuin is immers maar lastig. Het betekent dat u moet gaan opruimen en daar heeft u waarschijnlijk nou nét geen zin in. Wist u echter dat bladafval ook heel nuttig is en dat opruimen eigenlijk niet echt nodig is? We vertellen u in dit blogartikel graag waarom.

De voordelen van herfstbladeren

Het najaar is niet alleen het perfecte moment om bloembollen te poten of heesters, bomen en ander groen te planten. Het is bij uitstek de periode om gebruik te maken van de herfstbladeren. Die blaadjes kunnen immers voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het is zonde om ze in de afvalbak te laten verdwijnen, want herfstbladeren zijn juist een belangrijke voedselbron. Tussen die bladeren leven allerlei nuttige insecten en andere beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor een biodiverse en dus gezonde tuin. Die insectjes zijn namelijk voor andere tuindieren, zoals vogels, padden en egels een heerlijk feestmaal.

Tuingereedschap

 

Gratis compost

Daarnaast heeft bladafval nog een ander mooi voordeel. Zie het als een beschermer van de bodem en gratis compost. Organisch afval heeft een positief effect op het bodemleven en de bladeren voorkomen dat de grond onverhoopt uitdroogt. Ook heeft onkruid veel minder kans om te overleven. Win win, want dit betekent dat u de blaadjes die in de geliefde border vallen gewoon kunt laten liggen.

Bladblazers van Eurom en Gardena | Tuincentrum Rebel

Alle bladeren verzamelen!

We snappen echter dat u blad op het terras of een looppad wel weg wilt hebben. Overhoopt uitglijden is niet wat u wilt. Gebruik hiervoor een hark, bladblazer of bladzuiger. We hebben ze in ons tuincentrum onder andere van het welbekende Gardena. De ErgoJet 3000 is een bladblazer en –zuiger in één. Ditzelfde geldt voor de Eurom Garden Cleaner 3001; de blazer is handig in gebruik en vangt het afval op in een handzame zak. Gooi die blaadjes echter niet weg, maar laat ze hun werk doen tussen het groen in de border. Een vuistdikke laag is voldoende.

Blog: een herfstproof tuin


 

Tip! Kies voor een bladblazer op stroom en niet voor een benzinevariant. Deze stoot stikstofoxiden, fijnstof en koolmonoxide uit, wat een negatieve invloed kan hebben op het milieu en de gezondheid van de gebruiker.

Vier de herfst met tuincentrum Rebel in Huizen

Onze medewerkers kunnen u meer vertellen over de verschillende soorten tuingereedschappen die u helpen de tuin helemaal herfstproof in te richten, uiteraard met oog voor de natuur. Kom langs bij tuincentrum Rebel en ga met een goed, maar niet al te opgeruimd gevoel de koudste maanden van het jaar in! Hopelijk tot snel in Huizen.

Contact & openingstijden

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...