Op zoek naar Halloween decoratie? Maak een pompoen gezicht!

Pompoen uithollen | Halloween | Tuincentrum RebelDe herfst is officieel begonnen, het is bijna herfstvakantie én Halloween komt eraan: genoeg redenen om in oktober eens creatief aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met het snijden van een pompoen! Het is een gezellige activiteit om met de kinderen te doen en het geeft uw huis en tuin direct een herfstige look. Maak bijvoorbeeld een eng pompoen gezicht, inclusief spooky verlichting om Halloween te vieren. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, zo’n pompoen uithollen? We vertellen u het stap voor stap in dit blogartikel.

Halloween pompoen snijden: de voorbereiding

Eén van de decoratietoppers waarmee u uw huis en tuin helemaal najaarsproof aankleedt, is de welbekende kalebas of pompoen. Zeker nu Halloween er weer aan zit te komen, worden pompoenen alsmaar populairder. Wacht dus niet te lang om de perfecte pompoen uit te komen zoeken bij tuincentrum Rebel. Een pompoen die u wilt uithollen en van een gezichtje wilt voorzien, moet immers aan een aantal eisen voldoen:

  • Zoek naar een stevige pompoen zonder zachte of beschadigde plekken. Controleer met name het gebied rond de stengel en aan de onderkant.

  • Een net niet helemaal ronde pompoen hoeft u echter niet links te laten liggen. Een asymmetrische pompoen kunt u misschien wel gebruiken als onderdeel van het ontwerp.

  • Kies een rijpe pompoen. U herkent een volwassen pompoen aan zijn dikke, prikbestendige schil. Als u de schil met uw vingernagel kunt afkrabben, is hij niet rijp en zal hij niet lang meegaan.

  • Schrob bij thuiskomst de pompoen met een natuurlijk afwasmiddel om eventuele bacteriën weg te halen.

De benodigdheden

In Amerika noemen ze het een jack-o'-lantern, maar wij noemen het gewoon een Halloween pompoen gezicht. Om zo’n gezicht uit te kunnen snijden, heeft u logischerwijs een aantal gereedschappen nodig. Er bestaan speciale kits, maar de kans is groot dat u in uw keukenlades ook een aantal bruikbare materialen heeft liggen. Een lang, scherp en stevig mes en een wat kleiner scherp schilmesje bijvoorbeeld. Als u een appelboor heeft, werkt dat goed voor het maken van ronde gaten of afgeronde hoeken. Ook een grote en kleinere lepel zijn handige tools.

Blog: meer pompoendecoraties

 

Stap 1: de ‘deksel’ van uw pompoen

Plaats de pompoen op een stevig oppervlak. Leg hier wel een plastic tafelkleed of een krant onder. U begint bij de bovenkant. Het gebied rondom de steel wordt straks een soort deksel die u eruit kan halen en weer op de pompoen kunt zetten. Via die weg steekt u dan namelijk uw waxinelichtje aan. U wilt dat het gat groot genoeg is om uw vuist door te krijgen, maar niet veel groter. U moet natuurlijk zoveel mogelijk van de pompoen intact houden, zodat deze lang zijn vorm behoudt. Gebruik een viltstift om de deksel af te tekenen.

Tip! Wanneer u met het scherpe mes de snede maakt, kantel het mes dan naar het midden van de andere kant van de pompoen, in plaats van recht naar beneden. U wilt immers een ​​rand maken waar de deksel op kan leunen. Als u recht naar beneden zou snijden, valt uw deksel in de holte wanneer u deze terugplaatst. Wees heel voorzichtig bij het werken met een mes, want u zult hard moeten duwen.

Halloween pompoen uithollen | Tuincentrum Rebel

Stap 2: Uithollen maar!

Snijd met een mesje de draden aan de onderkant van het dakje af. Schep het draderige vruchtvlees en de zaden eruit met uw handen of een lepel met lange steel. Schraap de binnenkant van de pompoen af om al het zachte vruchtvlees eruit te halen, zodat er alleen stevig, hard vruchtvlees overblijft. Veeg de binnenkant droog.

Stap 3: De rest van het design

Schets vervolgens de rest van uw ontwerp op het oppervlak van de pompoen. U kunt uw creativiteit de vrije loop laten. Misschien wilt u wel helemaal geen gezicht, maar een leuke afbeelding of een woord uitsnijden. Maak het uzelf echter niet te moeilijk: geometrische, strakke lijnen zijn het makkelijkst te maken. Als u eenmaal de schets heeft gemaakt, kunt u een priem gebruiken en kleine gaatjes prikken op de plekken waar u wilt snijden. Gebruik een klein, scherp mes en snijd langs de randen van het ontwerp. Druk vervolgens de losse stukjes voorzichtig met uw vinger in of uit de pompoen.

Tip! Snijd ook gaten (of bijvoorbeeld ‘wenkbrauwen’) aan de bovenkant van de pompoen, zodat de kaars genoeg lucht krijgt. Dit is natuurlijk alleen het geval als u een echt waxinelichtje gebruikt. Een kaarsje op batterijen, wat wij eerder zouden aanraden, hoeft uiteraard geen lucht te krijgen.

Halloween pompoen uithollen | Tuincentrum Rebel

Stap 4: Verlicht uw Halloween pompoen

Als u uw pompoen hebt gesneden, wilt u er uiteraard ook in het donker mee pronken door een lichtje aan de binnenkant te plaatsen. Theelichtkaarsen hebben een goed formaat en zijn lekker stevig. Als u ze in een glazen houder bewaart, waaien ze nog minder snel uit op een winderige avond. Gebruik lange lucifers of een lange aansteker om uw vingers en handen te beschermen. U kunt, zoals gezegd, ook een op batterijen werkend theelichtje gebruiken. Knipperende exemplaren zorgen voor een extra spookachtig effect!

Pompoen kopen bij tuincentrum Rebel in Huizen

Maak van de herfst iets spookachtig leuks met pompoenen! Ook als u niet gezegend bent met een creatief gen kunt u uw huis of tuin opleuken met een aantal pompoenen en kalebassen. Leg ze bij de voordeur of naast de open haard voor een gezellig sfeertje. Kom langs bij tuincentrum Rebel in Huizen, nabij Blaricum, Laren en Hilversum, en scoor die oranje herfsttoppers. Naast pompoenen hebben we genoeg andere leuke items waarmee u uw woning najaarsproof inricht. We zijn immers niet voor niks de sfeermaker van 't Gooi. Tot snel!

Contact & openingstijden

Bekijk deze categorieën

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...