In 3 simpele stappen naar een groenere tuin

Zoals u natuurlijk al weet, doen wij er bij tuincentrum Rebel alles aan om u zo goed mogelijk te informeren en inspireren over het vergroenen van uw tuin. Wij hebben niet voor niks al bij de ingang een inspirerend Groen Klimaatplein geplaatst. Het is immers, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, super simpel om bij te dragen aan een groener Nederland. In dit blog geven we u graag 3 tips die u vandaag nog toe kunt passen in uw eigen tuin, zonder dat het u een hoop tijd, geld of moeite kost.

Waarom de tuin duurzamer inrichten?

Eerst is het belangrijk om stil te staan bij het probleem. Wist u dat we in Nederland 5,5 miljoen tuinen hebben? U zou denken dat er daarmee genoeg groen in ons koude kikkerlandje te vinden is. De oppervlakte van die tuinen bij elkaar is immers vergelijkbaar met 10x de Hoge Veluwe. De harde waarheid is echter dat in veel van deze tuinen maar bar weinig groen te vinden is. Dat moet veranderen! Als al die 5,5 miljoen tuinen maar 10m² zouden vergroenen, krijgen we er een Veluwe aan natuur bij – en dát levert onze planeet, maar ook u heel wat voordelen op:

 • Meer planten en bloemen zorgen voor een rijke biodiversiteit;
 • Groen verbetert de luchtkwaliteit en vermindert dus de luchtvervuiling;
 • Planten en bomen gaan hittestress tegen;
 • Ook wordt geluidshinder minder door de tuin in een groene jas te steken.

Met een paar kleine aanpassingen kunt ook u uw steentje (of beter gezegd: plantje) bijdragen aan de vergroeningsmissie. Daar hoeft zeker geen hele tuinverbouwing voor plaats te vinden. Met 3 simpele toevoegingen aan de tuin zet u al een hele grote stap richting een Veluwe aan natuur erbij.

Groen Klimaatplein

 

Tip 1: dag tegels, hallo groen!

Zoals u net kon lezen, telt elke groene vierkante meter. Bekijk uw tuin eens van een afstandje en analyseer de verhouding tegels ten opzichte van groen. Creëer bijvoorbeeld aan weerszijden van het terras een groene strook of haal her en der een tegel weg om plaats te maken voor een bodembedekker. U zult zien dat uw tuin er direct een stuk speelser uitziet. Tegels met veel algen, mos of onkruid mogen zeker het veld ruimen, want blijkbaar wordt daar toch al niet of nauwelijks op gelopen. Behoud alleen de functionele tegels en tover de rest om tot een groene oase met behulp van gras, bodembedekkers of inheemse beplanting.

Bonustip: gebruik de tegels of stenen om een stapelmuurtje mee te maken. Dit kan bijvoorbeeld een zitplekje worden, maar kan tegelijk als een insectenhotel dienen. Laat vooral wat gleuven en openingen zitten en stop hier eventueel wat rotsplantjes in.

Tuin vergroenen: 3x tips | Tuincentrum Rebel in Huizen

Tip 2: een groen dak aanleggen

Een groen dak heeft verschillende voordelen:

 • Het houdt overtollig regenwater vast;
 • Het werkt isolerend: het koelt de woning in de zomer en houdt in de winter warmte binnen;
 • Een groen dak trekt vogels, vlinders en andere insecten;
 • Het staat gewoonweg heel mooi!

Geef de garage, uitbouw, fietsenopslag of het schuurtje een groen dak en u geeft uw tuin een groene look, zonder daar het tuinontwerp voor te veranderen. U kunt het heel makkelijk zelf aanleggen met behulp van onze sedum trays, maar ook door onze leverancier Groen Dak Compleet laten verzorgen.

Let op: de aanleg van groene daken of daktuinen wordt door steeds meer gemeenten gestimuleerd. Hierdoor worden steeds vaker subsidies beschikbaar gesteld. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden of kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Tip 3: kies voor inheemse beplanting

Heeft u al eens gehoord over inheemse planten? Dit zijn planten die in een bepaald gebied van nature voorkomen, zónder invloed van de mens. Ze leveren het beste voedsel en onderdak voor inheemse insecten en vogels. Bovendien leveren ze een bijdrage aan een gezonde bodem en water in stedelijke en landelijke gebieden. Ze zijn erg sterk, omdat ze zich hebben aangepast aan de groeiomstandigheden van dat gebied. Hierdoor zijn minder pesticiden nodig. Klinkt aantrekkelijk, niet? Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende planten:

 • Hulst - Ilex aquifolium;
 • Boswilg - Salix caprea;
 • Taxus baccata – Venijnboom;
 • Gelderse Roos - Viburnum opulus.

Inheemse beplanting


 

Tuin vergroenen: 3x tips | Tuincentrum Rebel in Huizen

Uw tuin vergroenen met hulp van tuincentrum Rebel

Wilt u meer weten over dit belangrijke onderwerp? De medewerkers van tuincentrum Rebel staan voor u klaar met passend advies. Zij laten u op ons Groen Klimaatplein graag eenvoudige oplossingen voor grote problemen zien.

Contact & openingstijden


 

Tot en met 9 oktober kunt u ook de Floriade in Almere bezoeken. U vindt op de tentoonstelling allerlei informatie op het gebied van ‘Growing Green Cities’. Ook krijgt u een flinke dosis inspiratie om zelf een bijdrage te leveren aan het vergroenen van steden. Bezoek ook zeker kavel 013. Hier vindt u een voorbeeldtuin met een pleintje van gerecyclede stenen in de vorm van het zogenaamde klimaat-maatje. Dit maatje geeft u allerhande groene tips.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...