Dorstige planten: 5x water-geef-tips voor een hete zomer

Zeker nu de temperaturen meer en meer stijgen bent u vast veel in de tuin te vinden. Maar bent u ook in de tuin aan het werk? Het is immers belangrijk dat uw bloeiend groen genoeg liefde en aandacht krijgt – met name in de vorm van een verfrissend slokje water. Zonder voldoende vocht kunnen uw geliefde tuinplanten verwelken en vatbaarder worden voor ongedierte en ziektes. Tijd voor een bewateringsplan! Tuincentrum Rebel heeft genoeg keuze wat betreft sproeisystemen en tuinslangen en geeft u graag een paar tips om uw planten goed gehydrateerd te houden.

Tip 1: lekker vroeg of laat water geven

Zo met het warme zonnetje op hun bolletje zou het niet gek zijn als u uw planten juist op het warmste moment van de dag water wilt geven. Doe dit echter niet. Tijdens de warmste uren van de dag verdampt water sneller uit de grond en zal het de plantenwortels niet bereiken. Het is voor uw groen het beste om juist op een wat koeler moment water tot zich te nemen. Pak dus óf 's morgens óf juist later op de avond de gieter of tuinslang erbij. In de ochtend of avond hebben uw planten de tijd om het water op te nemen voordat de temperatuur stijgt.

Extra tip: als u een sproei-installatie met timer gebruikt, stel de sproeier dan zo in dat hij uw tuin in de vroege ochtend water geeft. Zo kan het water de wortels van uw planten bereiken voordat het verdampt door de zon.

Tip 2: gebruik een druppelsysteem

Gericht water geven, zonder dat het u tijd en moeite kost? Dat is zeker in de zomermaanden geen overbodige luxe. Denk eens aan een druppelslang. Een complete druppelirrigatieset (ook wel beregeningssysteem genoemd) bestaat uit een hoofdapparaat en een druppelslang met verschillende kleine buisjes die op het systeem zijn aangesloten. Het onder- of bovengrondse buizensysteem laat het water gericht bij de wortels komen. Zo krijgen uw planten het water dat ze nodig hebben, zonder te verdrinken. U geeft middels de timer eenvoudig aan wanneer er water moet worden verspreid.

Bewatering

 

Tips: hoe geef ik mijn planten water in de zomer? | Tuincentrum Rebel

Bewateringssystemen van SummerRain en Gardena

In ons tuincentrum in Huizen vindt u uitgebreid assortiment SummerRain beregeningssystemen. Daarbij gaat het vooral om allerlei losse onderdelen waarmee u zelf een systeem kunt aanleggen. Kom gezellig bij ons langs! Onze medewerker Hugo kan u voorzien van passend advies voor uw tuin. Ook van Gardena vindt u besproeiingssystemen in ons assortiment. Gardena heeft echter ook een hoop andere mooie artikelen die u helpen uw tuin zo goed mogelijk te onderhouden!

Tip 3: planten in pot water geven

Kuipplanten en groen in pot hebben net een beetje meer verzorging nodig. Omdat ze geen contact met de bodem maken, zijn ze puur aangewezen op hun eigen potgrond, meststoffen en water. Daardoor zijn ze ook net wat gevoeliger voor droogte en hittestress. Wanneer u uw potplanten water geeft, doe dit dan grondig. Controleer uw planten ten minste twee keer per week om er zeker van te zijn dat ze genoeg water hebben. Laat de grond echter wel tussen twee waterbeurten opdrogen, want een laagje water in de pot kan leiden tot wortelrot. Zorg ervoor dat u een pot kiest met een gat in de bodem zodat overtollig water kan weglopen. Hydrokorrels toevoegen aan de bodem van de pot is uiteraard ook een goed idee!

Tuinplanten

 

Tip 4: Creëer een schaduwrijke plek voor uw planten

Net als wij mensen zijn veel planten dol op die warme zonnestralen. Wanneer het écht warm wordt, is de schaduw die een parasol geeft wel zo lekker. Gun uw groen dan ook de nodige schaduw. Plaats planten die bijvoorbeeld niet tegen de volle zon kunnen aan de schaduwzijde van uw huis of onder de overkapping. Bomen, struiken en siergrassen zorgen tevens voor enige schaduw. Zeker wanneer u op vakantie gaat, is het goed uw potplanten op een beschutte plek te zetten. Probeer ze daar echter wel zo te positioneren dat er nog wel wat regen op hun bolletje kan vallen.

Tips: hoe geef ik mijn planten water in de zomer? | Tuincentrum Rebel

Bewateringsproducten kopen bij tuincentrum Rebel

Bij tuincentrum Rebel vindt u een fijn aanbod bewateringsproducten die u de zomer door helpen. Naast de producten van Gardena en SummerRain heeft ook Talen Tools de nodige artikelen die u helpen uw planten vochtig te houden. Van Talen Tools hebben nu ook de It’s Magic en de It’s Light tuinslangen. De It’s Magic zet uit tijdens het sproeien en krimpt weer als u de kraan uitzet. De It’s Light is 3x lichter dan traditionele tuinslangen. Handig! En vergeet ook de regentonnen van Nature en elho niet. We matchen u in het tuincentrum in Huizen graag aan het product dat past bij uw wensen, of dat nou een tuinslang, sproeier, sprinkler, gieter of irrigatiesysteem is!

Openingstijden & contact

Bekijk deze categorieën

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De geheimen van de Gaultheria

Wij  stellen je graag voor aan een winterse uitblinker: de Gaultheria.

Lees meer...
Ontdek de magie van de kerstster

Ontdek hier waarom de kerstster zo speciaal is en hoe je optimaal geniet van zijn schoonheid bij jou thuis.

Lees meer...
15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...