Opfriscursus voorjaarsbollen planten

Opfriscursus voorjaarsbollen planten

Ze zijn er weer! In ons tuincentrum in Huizen vindt u vanaf september weer een grote collectie voorjaarsbollen. Voor wie het nog niet wist: het voorjaar begint in de herfst. Want dat is de tijd om voorjaarsbollen te planten, zoals narcissen, tulpen, hyacinten en blauwe druifjes. Vroeg bloeiende bloembollen plant u vanaf eind september tot medio december, wanneer de vorst invalt. In de tuin en/of in potten op uw terras of balkon. Op onze site deelden we al eerder slimme trucs en weetjes voor het planten van voorjaarsbollen. Hierbij, zo aan het begin van het nieuwe bollen-plant-seizoen, een korte opfriscursus.

Wanneer plant u voorjaarsbollen?

Vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, crocussen, blauwe druifjes en winterakonieten kunt u het best vanaf eind september tot eind oktober planten. Plant ze zo snel mogelijk na aankoop, anders kunnen ze uitdrogen. Soorten die iets later bloeien, zoals narcissen en tulpen, kunt u in oktober en november planten. Soorten die laat bloeien, zoals sierui (Allium), prairielelie (Camassia) en keizerskroon, plant u in november tot uiterlijk medio december, zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is. Gouden tip: wilt u komend voorjaar zo lang mogelijk genieten van uw voorjaarsbollen? Kies dan zowel vroeg, later als laatbloeiende soorten.

Hoe plant je voorjaarsbollen?

  • De vuistregel is dat u een bol ongeveer drie keer zo diep plant als de bol groot of hoog is.
  • Kijk voor de plantafstand op de verpakking van het soort bol dat u gekozen hebt. Maar ook hier kunt u de algemene regel aanhouden dat u de bol op circa drie keer de afstand plant als de bol groot of dik is.
  • Plant een bol met het puntje omhoog. Heeft de bol geen duidelijk punt aan de bovenkant en bolle onderkant? Plant de bol dan op zijn zij, dan groeit hij vanzelf naar het licht toe.   
  • Wanneer u veel bollen in de tuin gaat planten is een speciale bollensteker of -planter heel handig voor het maken van de plantgaten.
  • Kies een vorstbestendige pot met gaten in de bodem, wanneer u bollen in pot op het terras of balkon wilt planten. Bekleed de binnenzijde van de pot eventueel met een laag bubbeltjesplastic. Zorg er daarbij wel voor dat de gaten in de bodem onbedekt blijven, zodat overtollig regenwater weg kan lopen.
  • Zorg er bij het planten van bollen in pot voor dat de bollen niet de rand van de pot en ook elkaar niet raken. Plant winterviolen, sierkolen, heide en/of wat klimop bovenin de pot, zodat u niet de hele winter tegen een kale pot aan hoeft te kijken.
  • Vrijwel alle bollen hebben een hekel aan natte voeten. Wanneer ze te lang in vochtige condities staan gaan ze rotten. Leg daarom een paar potscherven en een laag hydrokorrels onder in de pot of meng wat zand of fijn grind door de tuinaarde in het plantgat van de bollen.
  • Geef meteen een beetje water, zodat de bollen goed in contact met de aarde komen.
  • Zet een label met de naam van de bol erbij, zodat u straks in het voorjaar nog weet wat u waar geplant (officieel 'gepoot') hebt.

Wist u dat u niet alleen uzelf een groot plezier doet met vrolijk bloeiende voorjaarsbollen? Veel nuttige insecten, zoals hommels en bijen, zullen u dankbaar zijn voor de voeding die ze hun zo vroeg in het jaar bieden. Houd deze site in de gaten voor meer leuke en praktische bollentips en sla nu uw slag in ons tuincentrum in Huizen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...