IJs en sorbets uit eigen tuin

IJs en sorbets uit eigen tuin

Op deze site van ons tuincentrum in Huizen gaven we al eerder culinaire tips om van te genieten tijdens uw zomer in eigen tuin. Onder andere over hoe u zelf thee en ijsthee kunt maken met ingrediënten uit eigen tuin en uit de potten op uw balkon of (dak)terras. Wie lust er in de zomer nu niet een lekker verkoelend ijsje of frisse sorbet? Ook die kunt u zelf maken.

IJzig lekkere vruchten, bloemen en kruiden

Zelf ijs maken lijkt misschien veel gedoe, maar dat valt reuze mee, zeker wanneer u een (kleine) ijsmachine hebt. Voor het maken van een lichte, frisse sorbet zonder zuivelproducten heeft u alleen een blender en een vriesvak nodig.

Voor het maken van gezond, caloriearm ijs kunt u experimenteren met kwark, yoghurt en sojapudding. (Slag)room en boter zijn alleen nodig voor langer houdbaar schepijs. Voor vers gemaakt ijs dat u nog dezelfde dag opeet, is dat niet nodig. Suiker hoeft u ook niet per sé toe te voegen. Veel vruchten zijn al zoet genoeg. U kunt de suiker eventueel vervangen door honing, ahornsiroop of de fijngesneden blaadjes van roomse kervel of stevia.

In de ijsmix

Afhankelijk van wat er in uw tuin of balkon groeit, kunt u denken aan frambozen-, aardbeien- of bramenijs of ijs van citroenmelisse, munt en witte druiven. Blendeer de schoongewassen en ontpitte vruchten en zeef het mengsel indien nodig om de laatste pitten of kleine pitjes te verwijderen. Wanneer de substantie te vloeibaar is, kunt u nog wat appel, banaan, yoghurt of kwark toevoegen.

U kunt ook eetbare bloemen in uw ijs verwerken, zoals die van komkommerkruid, Oost-Indische kers, lavendel en salie, of het ijs ermee decoreren. Verwijder alle steeltjes en spoel de bloemen goed schoon. Laat eerst kwark of yoghurt met eventueel een eetlepel (bloemen)honing of ahornsiroop een kwartier in de ijsmachine ronddraaien, voeg dan de bloemen toe en na nog een kwartiertje draaien kunt u ervan smullen. Sommige ijsmachines zorgen er zelfs voor dat u er al na 20 in plaats van 30 minuten van kunt genieten.

Richtlijnen benodigde hoeveelheden

Voor het maken van ijs gebruikt u naar smaak dezelfde of de gehalveerde hoeveelheid yoghurt, kwark of sojapudding als de hoeveelheid fruit die u tot uw beschikking heeft. Gebruik voor vier personen minstens 400 gram fruit.

Voor sorbets voor vier personen heeft u circa 500 gram vruchtenpuree nodig, naar smaak aangevuld met 1 eetlepel citroensap, (bloemen)honing of ahorn- of cassissiroop, een theelepel fijngesneden roomse kervel of stevia, een snufje zout of peper. 

Smakelijk(e) bladeren

Er zijn praktische en inspirerende boeken uitgegeven over het zelf maken van ijs, sorbets en ijslollly's, zoals 'IJs in elk seizoen' van de bekende tuinfotografe en -schrijfster Modeste Herwig, en 'IJs. 30 verrassende ijsrecepten' van Marleen Visser.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...