Mooie schaduwplant

Mooie schaduwplant

Heel veel tuinplanten houden – net als wij – van zon. Toch heeft iedereen wel een plek in de tuin of op het balkon waar maar weinig zon komt. Gelukkig zijn er tal van mooie schaduwplanten, die ons met hun blad én bloemen helemaal opfleuren. Weer of geen weer!

Er zijn planten en struiken die graag in de schaduw staan. Er zijn er ook die schaduw kunnen verdragen. Die laatste doen het meestal goed in halfschaduw (maximaal vier uur zon per dag). Houd ook rekening met de grondsoort in uw tuin, of deze droog, vochtig of bijvoorbeeld kalkrijk is. De meest bekende schaduwplanten zijn varens, rhododendrons en azalea’s, maar er zijn ook verrassend veel hortensia-, clematis-, fuchsia- en geraniumsoorten die het goed doen in halfschaduw. Zoals ooievaarsbek Geranium ‘Rozanne’ die op de Keukenhof is uitgeroepen tot vaste plant van het jaar!

Kijk in ons tuincentrum ook eens naar:

  • Hosta’s; sterke bladplanten, kunnen ook prima in pot
  • Vingerhoedskruid; tweejarig, zaait zichzelf uit, kleurrijke bijenlokker
  • Purperklokjes (Heuchera); bijzondere bladkleuren, kunnen ook prima in pot
  • Longkruid (Pulmonaria); bloeit vroeg en heeft opvallend, gevlekt blad. Mooi in combinatie met kerstroos (Helleborus, ook schaduwminnend)
  • Gebroken hartje (Dicentra); sierlijke bloemen en mooi gekarteld blad
  • Elfenbloem; heeft mooi wintergroen blad en vaak een prachtige herfstkleur
  • Salomonszegel; mooi blad en sierlijke crèmewitte bloempjes
  • Tiarella (schuimbloem); mooi blad en verkrijgbaar in tal van bloemkleuren

Tip
Kies vooral witte en gele bloem- en bladaccenten; die lichten een donkere hoek enorm op!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

20x Bij- en vlindervriendelijke beplanting

Wat is er leuker dan een tuin waar u niet alleen van geniet, maar vlinders, bijen en andere insecten ook kind aan huis zijn!? Al dat geroezemoes en gefladder levert een zeer levendig en spannend beeld op. Ze bestuiven de bloemen van alle planten die ze bezoeken, waardoor wij bijvoorbeeld weer de vruchten plukken van grotere en meer (smaakvolle) groente en fruit.

...Lees meer...
Toptips voor tuin- en potplanten bij extreme droogte

Ons tuincentrum geeft je graag tips om tuin- en potplanten zo efficiënt mogelijk water te geven en hoe je de tuin klimaatbestendig maakt.

Lees meer...
Mei is de maand van de bij

Op initiatief van Tuinbranche Nederland is de "Maand van de bij" in het leven geroepen. Maar waarom zijn bijen zo belangrijk voor je tuin? En hoe kun je er voor zorgen dat er meer bijen in je tuin komen? V...

Lees meer...