Creëer uw eigen jungle in huis en tuin

Creëer uw eigen jungle in huis en tuin

Leef u deze zomer vooral uit met tuin- en kamerplanten, want groen doet goed! Planten en bloemen creëren een ontspannen sfeer en het verzorgen ervan biedt een welkome afleiding. Zeker nu de mogelijkheden om op reis te gaan zo onzeker zijn. Maak de zomervakantie in eigen land dus vooral zo plezierig mogelijk. Eerder gaven we op deze site al tips om uw tuin, balkon en/of (dak)terras in mediterrane stijl in te richten. Wilt u liever een meer exotische omgeving? Ga dan voor de jungle-look, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Huizen geeft u graag tips voor een tropisch vakantiegevoel in eigen huis en tuin.

Exotische tuinplanten

Grote, exotische (blad)planten waarmee u een jungle gevoel oproept, zijn al een tijdje helemaal hip. Er zijn goed winterharde palmen en boomvarens, zoals de Trachycarpus, Chaemerops en Dicksonia. Echte blikvangers zijn de langwerpige, spits toelopende bladeren van Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en de Yucca. Beide houden hun vlezige bladeren in de winter en zijn ook indrukwekkend in een grote kuip. Het Nieuw-Zeelands vlas is er met verschillende bladkleuren, van bont tot donkergroen of purper. De Yucca kan in de zomer heel mooie witte bloemen aan een lange stengel vormen. Er zijn ook winterharde agaves, die u zowel in de volle grond als in een kuip kunt planten. Vanwege de scherpe punten van deze vetplant moet u wel oppassen met kleine kinderen en huisdieren.
Varens, bamboesoorten en de oeverplant mammoetblad (Gunnera) geven ook een instant jungle-effect. De vingerplant (Fatsia japonica) is een bekende kamerplant, maar kunt u ook buiten planten, want hij is goed winterhard. In de volle grond kan het een flinke struik worden. En plant eens een winterharde banaan, zoals de Musa basjoo.

Kamerplanten met een jungle-look

Ook hierin heeft u ruime keuze, mede omdat planten met grote bladeren of met een opvallende bladtekening en exotische bloeiers al een tijd een trend zijn. Denk aan de gatenplant (Monstera), olifantsoor (Alocasia), Calathea, de stippenbegonia, de paradijsvogelplant (Strelitzia), Kentiapalm (Howea), het pannenkoekenplantje (Pilea Peperomioides) en Bromelia. Hangende planten zorgen voor een waterval van groen, zodat u zich echt in het oerwoud waant. Denk aan de Scindapsus, koraalcactus (Rhipsalis), lipstickplant (Aeschynanthus), het erwtenplantje (Senecio), de ouderwetse graslelie (Chlorophytum) en luchtplantjes (Tillandsia).

In de zomer kunt u de meeste kamerplanten, zoals olifantsoor (Alocasia) en gatenplant (Monstera), ook buiten zetten, op het terras of balkon. Dat geldt ook voor cactussen, vetplanten en bonsaiboompjes. Houd er alleen rekening mee of de kamerplanten volle zon of meer schaduw willen. En controleer regelmatig of ze niet te nat of te droog staan.

Accessoires en accenten in oerwoudsfeer

Water heeft niet alleen een verkoelend, maar ook een rustgevend effect. In de jungle is het vochtig en waterdruppels op grote bladeren of er langzaam vanaf druppelen zijn een prachtig gezicht. Als u geen ruimte hebt voor een vijver, denk dan aan een mini-vijver, waterschaal of waterornament. Veel van uw exotische bladplanten houden er overigens ook van om af en toe met een plantenspuit beneveld te worden.

Behang en (be)kledingstoffen met grote bladplanten of tropische vogels duiken al een paar jaar overal op. Voor buiten kunt u denken aan een tafelkleed, strandstoel, tuinkussens of een tuinposter met een dergelijke print. Rotan tuinmeubels en accessoires passen perfect bij uw tropische paradijsje. Een pagode-vormige tuinparasol en een windgong maken het plaatje af.

Ons tuincentrum in Huizen wenst u een fijne zomervakantie in uw eigen jungle-paradijsje.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De geheimen van de Gaultheria

Wij  stellen je graag voor aan een winterse uitblinker: de Gaultheria.

Lees meer...
Ontdek de magie van de kerstster

Ontdek hier waarom de kerstster zo speciaal is en hoe je optimaal geniet van zijn schoonheid bij jou thuis.

Lees meer...
15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...