Toptips tegen muggen en wespen

Toptips tegen muggen en wespen

Ja hoor, ze zijn er weer! Zit u lekker in de tuin of bent u aan het kokkerellen met de ramen open, duikt er een mug of een wesp op. Deze snel vliegende insecten kunnen lelijk bijten of steken. Sommige mensen zijn zelfs allergisch voor de steek van een wesp. Muggen weten ook de weg naar de slaapkamer te vinden, waar ze u met hun gezoem wakker houden en waardoor u 's ochtends onder de jeukende muggenbeten kunt zitten. Op het terras en balkon komen wespen vaak akelig dicht in de buurt van uw mond en blijven ze rond uw hapje of drankje hangen. Geen nood. Breng een bezoek aan ons tuincentrum in Huizen en koop een paar middelen, accessoires én planten die muggen en wespen op afstand houden.

Hoe houd u muggen en wespen buiten?

 • Plaats horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen.
 • Laat ramen en deuren zonder hor of vliegengordijn niet openstaan.
 • Muggen en wespen hebben een hekel aan sterke, kruidachtige geuren, zoals citroen, lavendel, rozemarijn en de geur van geranium- en tomatenbladeren. Vul potten en bakken met citroen- en andere potgeraniums, rozemarijn, lavendel en tomatenplanten. Plaats deze op een zonnige plek op de vensterbank, bij de voor-, achter- en keukendeur en haal er af en toe uw handen doorheen. 
 • In ons tuincentrum vindt u ook ecologische sprays tegen muggen en wespen.
 • Tegen muggen kunt u ook een speciaal apparaat in het stopcontact steken dat ultrasone geluiden maakt die muggen verjagen.
 • Berg etenswaren zo snel mogelijk weer op en gooi etensresten meteen in een goed afgesloten vuilnisbak of pedaalemmer.

Zo houdt u steekinsecten in de tuin en op het balkon op afstand

 • In ons tuincentrum in Huizen hebben we een groot aanbod geurkaarsen en etherische oliën waarin lavendel, citroen(gras) of kruidnagel is verwerkt. Deze oliën verdampen in een speciale brander. Zet de brandende geurkaarsen en oliebranders op de tuin- en/of balkontafel.
 • Snijd een citroen doormidden, steek kruidnagels in beide helften, leg deze op een schaaltje of koffieschoteltje en zet deze ook op de tuin- en balkontafel.
 • Draag geen zoet parfum en zet geen zoete drankjes en dito hapjes buiten.
 • Smeer jezelf in met een anti-muggenroller of -stift.
 • Hang een wespenvanger op, op minstens twee meter afstand van de zithoek op uw terras en/of balkon.
 • Plaats een nestkast voor vleermuizen. Die verslinden muggen bij de vleet.
 • Muggen houden van stilstaand water, want daarin leggen de vrouwtjes hun eitjes. Ga dus niet bij de vijver of in de buurt van een regenton zonder deksel zitten. Of dek de regenton af en installeer een fontein in de vijver. Maak de vijver aantrekkelijk voor vissen, kikkers en padden; die eten muggenlarven.

NB Het is een fabeltje dat muggen op licht afkomen. Muggen zien slecht en volgen hun neus. Ze kunnen namelijk koolstofdioxide ruiken, en dat ademen we uit. Vandaar dat ze vaak om uw hoofd (en oren) cirkelen. Helaas.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De geheimen van de Gaultheria

Wij  stellen je graag voor aan een winterse uitblinker: de Gaultheria.

Lees meer...
Ontdek de magie van de kerstster

Ontdek hier waarom de kerstster zo speciaal is en hoe je optimaal geniet van zijn schoonheid bij jou thuis.

Lees meer...
15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...