15 tuintips juli

Juli is doorgaans een behoorlijk warme, zonnige maand. Doe het dus vooral rustig aan en geniet van de vele bloemen, geuren en kleuren in uw tuin, luierend in de zon of onder een parasol of hip schaduwdoek. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin of op uw balkon van. Vergeet niet uw planten water te geven, steek de barbecue aan en uw handen uit de mouwen voor een paar klusjes in de tuin, op het balkon of (dak)terras.
Smeer u regelmatig in met een zonnebrandmiddel, drink voldoende water en pas op voor de eikenprocessierups. Ook muggen en wespen kunnen u buiten weer lastig vallen. Houd daarom de nieuwsberichten op deze site van ons tuincentrum in Huizen in de gaten. We geven onder andere allerlei praktische tips om muggen- en wespensteken te voorkomen en ongemakken veroorzaakt door eikenprocessierupsen te behandelen.

15 x tuinieren in juli

 1. Geef bij aanhoudende droogte en hoge temperaturen pot- en kuipplanten en hanging baskets elke dag water. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen en geef om de twee weken vloeibare voeding, zodat de planten langer en rijker zullen bloeien.
 2. Sproei de borders en het gazon liever om de zoveel dagen gedurende een lange tijd dan elke dag een beetje. Doe dit in de vroege ochtend of in de avond, want midden op de dag zal veel van het water in de zon verdampen en kunnen de bladeren van uw planten, struiken en het gras verbranden.
 3. Bloeit er momenteel weinig in uw tuin of op uw balkon? Vul dan bakken en potten met perkgoed, zoals lobelia's, surfinia's, petunia's, diascia's, kalanchoës. Of met bloeiende dahlia’s, potgeraniums (Pelargonium), oleanders, hortensia's, mandevilla's of dipladenia's.
 4. Geef doorbloeiende rozen nog een keer speciale rozenmest. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en zieke, aangetaste rozenbladeren. Gooi bladeren met schimmels, zoals sterroetdauw of 'black spot', niet op de composthoop, om verspreiding van ziekten te voorkomen.
 5. Oogst kruiden en laat de kruiden die u niet meteen gebruikt, drogen om ze later te gebruiken. U kunt allerlei kruiden (en eetbare bloemen) ook in ijsblokjes invriezen als leuke garnering en licht smaakaccent in uw ijsthee of frisdrank.
 6. In de moestuin, vierkante-meterbak of grote potten kunt u (snij)bietjes, paksoi, radijs, sla, spinazie, venkel en wortel zaaien, en andijvie, boerenkool en andere koolsoorten, late aardappelen en late prei planten.
 7. Verwijder bladeren boven druiventrossen en rijpende tomaten zodat ze volop zon vangen. Bind de tomaten regelmatig op, geef ze voldoende water en voeding en blijf 'dieven' (scheuten uit de oksels verwijderen).
 8. U kunt nu ook nog bloeiende vaste planten in de border zetten, maar bedenk wel dat ze, zeker als het lang droog en warm blijft, regelmatig water nodig hebben. Doe dit dus niet vlak voordat u op vakantie gaat.
 9. Gaat u voorlopig niet op vakantie? Maak uw tuin of balkon dan zo comfortabel en gezellig mogelijk. Hang een tuinposter of een hangmat op, kijk in ons tuincentrum in Huizen naar een nieuwe barbecue, plant exotische bladplanten of mediterrane kuipplanten, leg een kleurrijk tafelkleed op de tuintafel en een vrolijk buitenkleed op het terras of balkon. Zorg voor sfeervolle buitenverlichting of ontsteek 's avonds een vuurkorf of een paar fakkels. 
 10. Maai het gras niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Geef mest als er regen wordt verwacht.
 11. Vul het vijverwater regelmatig aan, verwijder algen en dun eventueel het blad van waterlelies uit als dat niet meer plat op het water kan liggen. Houd een derde deel van het wateroppervlak vrij van planten. En ververs het water in de vogeldrinkschaal regelmatig.
 12. Snoei struiken die in het voorjaar bloeien, zoals ribes, forsythia en spiraea, (lei)appels en -peren, leilindes, uitgebloeide lavendel en de lange ranken van uitgebloeide blauweregen.
 13. Neem zomerstekken van struiken als hortensia, buxus, forsythia, wilg en vlinderstruik.
 14. Blijf onkruid wieden en slakken wegvangen.
 15. Doe mee aan de nationale tuinvlindertelling, georganiseerd door de Vlinderstichting. Tot 25 juli kunt u tellingen doorgeven op vlinderstichting.nl. Leuk om samen met de (klein)kinderen te doen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Creëer je eigen jungle in huis en tuin

Leef je deze zomer vooral uit met tuin- en kamerplanten, want groen doet goed! Planten en bloemen creëren een ontspannen sfeer en het verzorgen ervan biedt een welkome afleiding.

Lees meer...
Maak je tuin regenbestendig

Opeens kampten veel West-Europese landen met enorme wateroverlast. Zware regenbuien, rivieren die flink buiten hun oevers traden. Ellende voor velen, met letterlijk zandzakken voor de deur en zelfs dodelijke slachtoffers.

Lees meer...
Toptips tegen muggen en wespen

Ja hoor, ze zijn er weer! Zit je lekker in de tuin of ben je aan het kokkerellen met de ramen open, en dan duikt er een mug of een wesp op. Deze snel vliegende insecten kunnen je lelijk bijten of steken.

Lees meer...