7x tophortensiatips

7x tophortensiatips

Eerder berichtten we op deze site van ons tuincentrum in Huizen over de veelzijdige hortensia (Hydrangea). Een geweldige plant voor binnen en buiten. We noemden vijf populaire soorten, van de hortensia 'Annabelle' tot de klimhortensia. Nu geven we graag extra tips over de verzorging van deze rijkbloeiende, sterke struiken. En een paar inspirerende ideeën, over het drogen van hortensiabloemen en een bijzondere nieuwe hortensiasoort.

1 Water geven

Zoals eerder gemeld, houden alle hortensia's van een vochtige grond. Geef een hortensia op een zonnige plek altijd meer dan voldoende water.

2 Speciale grond en voeding

In ons tuincentrum in Huizen vindt u speciale hortensiagrond, hortensiavoeding en een 'blauwmaker' voor de blauwe hortensia.

3 Blauwmakers en -houders

Wilt u dat uw hortensia blauwe bloemen blijft krijgen? Strooi of besprenkel de grond aan de voet van de hortensia dan in september met aluminiumsulfaat of kali-aluin (de 'blauwmaker'). Gebruik bij voorkeur regenwater wanneer u deze hortensia water geeft, want het gaat om de (te lage) zuurgraad die een blauwe hortensia roze kan doen kleuren. Kraanwater bevat doorgaans veel kalk.  

4 Hortensia's snoeien

U hoeft hortensia’s niet elk jaar te snoeien, maar soms kan het nodig zijn ze te verjongen en ze weer volop te laten bloeien. Als u gaat snoeien is het belangrijk dat u weet welke soort hortensia u heeft. Sommige soorten vormen namelijk al in het najaar knoppen voor het volgende jaar. Als u die in de lente snoeit, zullen ze dat jaar niet gaan bloeien. In maart en april kunt u gerust de takken van de pluimhortensia en de 'Annabelles' terugsnoeien. Bij de boerenhortensia knipt u dan alleen de oude bloemschermen boven een nieuwe knop af.

5 Hortensia's stekken

U kunt hortensia's makkelijk vermeerderen door er in de (na)zomer stekken van te nemen. Daarvoor kiest u de jonge scheuten zonder bloem(knop).

6 Hortensiabloemen drogen

Wilt u de mooie hortensiabloemen drogen, zodat u ze als decoratie voor uw interieur kunt gebruiken? Wacht dan tot de struik bijna uitgebloeid raakt en de blaadjes hard en leerachtig aanvoelen. Knip de bloemen af en zet ze in een vaas met een paar centimeter water erin, waaraan u eventueel wat heestervoeding toevoegt. Zet de vaas weg in een koele, donkere ruimte en vul het water in de vaas niet meer aan.

7 Cadeau voor de blozende bruid

Gaat er binnenkort iemand uit uw familie of vriendenkring trouwen? Geef dan de nieuwe hortensia 'Runaway Bride' cadeau! Dit is een 'sluierhortensia', die niet alleen aan het eind van de (hangende) takken, maar ook langs de takken een overvloed aan (witte) bloemen vormt. Deze hortensia blijft compact (zo'n 50 centimeter hoog) en kan dus prima in een pot of hangmand, zowel binnen als buiten. Bij lagere temperaturen kunnen de witte bloemen buiten zachtroze kleuren. Het lijkt dan net alsof de ‘bruid’ bloost. In het najaar kleuren de groene bladeren oranjerood. De vorstbestendige plant is tijdens de wintermaanden in rust en maakt zich in het voorjaar weer op voor een nieuw bloeiseizoen.

Ons tuincentrum in Huizen zegt: 'Hoera voor de hortensia!'

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...