Biodiversiteit: waarom is dit toch zo belangrijk?

De meeste mensen en instanties zijn zich inmiddels bewust van de noodzaak van een gezonde biodiversiteit. Meerdere initiatieven zijn inmiddels volwassen geworden en steeds meer informatie is beschikbaar en toepasbaar voor de particuliere tuin. Want daar kunnen wij zelf het verschil maken. Niet alleen is biodiversiteit belangrijk voor de natuur om te overleven, maar ook voor ons mensen! Wij zijn onderdeel van de natuur en staan er middenin. Verschillend en bloeiend groen is goed voor de biodiversiteit, maken het landschap mooier en zorgt voor een prettige fiets- en wandelomgeving. Daar genieten mens en dier van! Er zijn steeds meer voorbeelden te vinden dat het loont om Moeder Natuur haar gang te laten gaan. Eeuwenoude processen kunnen weer hun eigen gang gaan, met een rijkdom aan soorten als gevolg. U leert er alles over bij tuincentrum Rebel in Huizen!

Tip: welke inheemse bomen en planten kan ik toevoegen aan mijn tuin?

Het Platform Kleine Landschapselementen heeft met steun van provincie Utrecht 'De Landschapswijzer' uitgegeven. Dit handboek biedt onder meer een overzicht van de bomen en struiken die in Utrecht voorkomen. Het komt van pas als u landschapselementen wilt aanleggen en bomen wilt planten in uw tuin. Natuurlijk is dit breder toepasbaar dan alleen de provincie Utrecht. Het gaat meer om het toevoegen van inheemse bomen en planten die in uw regio voorkomen. Een kustgebied laat andere beplanting zien dan de Veluwe. Kijk eens rond wat er vrij in uw natuurlijke omgeving groeit. Het geeft een beeld van de omstandigheden en welke beplanting daarin floreert en wat dus goed in uw tuin zou kunnen aanslaan!

Tegel eruit, wat erin?

Maar wat is dat eigenlijk: biodiversiteit?

Biodiversiteit is niets meer en minder dan veel verschillende vormen van leven in een gebied, of zelf op de hele planeet. Dus niet één bijen- of plantensoort, maar heel veel verschillende, met allen hun eigen functie en gedrag. En dat is weer van invloed op de gehele levensketen die erop volgt. Het zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. En dat is weer van invloed om op de aarde te kunnen leven en functioneren, voor plant, dier én mens.

Insecten lokken? Shop passende producten bij tuincentrum Rebel!

Veel mensen krijgen bij het woord 'insecten' al kriebels. Dit is echter nergens voor nodig. Sterker nog: we moeten onze hardwerkende insecten juist liefhebben. Onder andere vanwege dichtbetegelde tuinen met gifgroen kunstgras krijgt de biodiversiteit een klap. Insectensterfte is een gevolg van deze trend en dus is het belangrijk om onze tuinen wat insectvriendelijker te maken. Begin met het vergroenen van de tuin en lok de beestjes uw kant op. Insecten zorgen namelijk voor ecologisch evenwicht. Zo zijn ze nodig om bepaalde planten te bestuiven en ze eten onwelkome gasten als rupsen en luizen op. Daarnaast zijn insecten zélf weer heerlijk voedsel voor vogels. Het mooie is dus dat ongewenste gasten vanzelf uit de tuin worden gehouden door andere insecten en tuindieren die weer op al dit groen afkomen. Om nuttige insecten te trekken is naast inheemse beplanting, fleurige zadenmixen ook een insectenhotel een welkome toevoeging aan de tuin. 

Tuinplanten

Vlindervriendelijke tuinplanten kopen bij tuincentrum Rebel in Huizen

Wist u dat...

  • ... paarse, gele en blauwe bloemen het meest opvallen voor vlinders?
  • ... vlinders en andere insecten dol zijn op een 'rommelige tuin'? Afgestorven planten en rondslingerend tuinafval zijn voor veel insecten dé place to be
  • ... bijen met hun voelsprieten voelen, proeven, ruiken én horen? En 5 ogen hebben?
  • ... vliegende insecten een 'lint van aaneengesloten en verschillende voedselbronnen' nodig hebben om te migreren? Dus plant andere bloemen dan de buren, zodat er variatie is en de mogelijkheid onderweg steeds een hapje te nemen om energie te houden voor het vliegen.

Vlinders en bijen halen in het voorjaar veel nectar halen uit deze bloeiers:

  1. Winterheide
  2. Sneeuwbal (Viburnum)
  3. Wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta)
  4. Judaspenning
  5. Pinksterbloem

Het gaat de goede kant op met de biodiversiteit

Het gaat niet alleen maar slecht met de biodiversiteit. Er is inmiddels ook veel goed nieuws te vertellen. De terugkeer van de boshommel in het Geuldal is zo'n voorbeeld dat met gezamenlijke inspanningen successen worden geboekt! Ook worden nieuwe bijensoorten in Nederland ontdekt. In de afgelopen 25 jaar zijn daarnaast ieder jaar zeewiersoorten aangetroffen in de Nederlandse kustwateren die er voorheen niet waren. Momenteel komen er in Nederland ruim 275 zeewiersoorten voor. Zij spelen een belangrijke rol in kustecosystemen en zorgen voor een veilige haven voor zeedieren. Daarnaast staan zij aan de basis van de voedselketen. Zeewier heeft nog meerdere toepassingsmogelijkheden voor - nu nog - problematische thema's en zou het nieuwe 'goud' kunnen worden. Wat denkt u?

Hoe staat het met de biodiversiteit? | Tuincentrum Rebel in Huizen

BEZOEK ONS GROEN KLIMAATPLEIN IN HUIZEN

Maak van uw tuin een levendig paradijsje voor allerlei tuindieren, waaronder de bij en andere bestuivers. Dat is niet alleen leuk voor u, maar ook belangrijk voor de biodiversiteit. U vindt in onze winkel in Huizen, nabij Laren, Blaricum en Hilversum, allerlei producten van kwaliteitsmerken die u in uw tuin kunt integreren. Ons assortiment is ruim en gevarieerd. Onze klimaatpleinambassadeurs zijn kundig en geven u graag het beste advies.

MEER INFORMATIE OVER BIODIVERSITEIT?

U bent van harte welkom in ons tuincentrum in Huizen, nabij Blaricum en Hilversum. Hier kunt u terecht voor alles op het gebied van biodiversiteit. We hebben een gedeelte van onze tuinafdeling gereserveerd voor producten om biodiversiteit te stimuleren. Uiteraard hebben wij ook een grote groenafdeling die u helpen de tuin naar een hoger en duurzamer niveau te tillen. Kom langs en vraag ons om advies of neem contact met ons op.