Houd uw aquarium schoon

Zoals u weet is het belangrijk om uw aquarium schoon te houden. U wilt immers geen vieze algenbende of zieke vissen! Onze medewerkers staan voor u klaar en voorzien u graag van het juiste advies over het schoonmaken en schoonhouden uw aquarium. Er zijn in principe twee manieren waarop u uw aquarium kunt schoonmaken, afhankelijk van het soort vissen dat u heeft. Wij geven u een stappenplan voor het schoonmaken van een aquarium met tropische vissen (warmer water) en een voor koud-watervissen.

Artikelen voor uw aquarium kopen | Tuincentrum Rebel

Aquarium met tropische vissen

Iedereen die de film Finding Nemo heeft gezien, denkt bij tropische vissen meteen aan een kleurrijke wereld. U kunt deze wereld in het klein nabootsen met het dierenwelzijn uiteraard in het achterhoofd. Een gezonde omgeving voor uw tropische vissen is dan ook uitermate essentieel. Belangrijk is bijvoorbeeld dat wekelijks 20% van het aquariumwater ververst wordt. Hoe gaat dit schoonmaakproces in zijn werk?

 1. Neem 20% van het aquariumwater uit de bak en houd dat apart. De planten, het grind en de vissen kunt u in het aquarium laten staan.
 2. Spoel in dit oude water het filter van de pomp en eventuele ornamenten uit. Spoel dit niet uit onder de kraan, want dan spoelt u de goede bacteriën weg die het water zuiver houden.
 3. De pomp kan weer geïnstalleerd worden en het oude water wordt weggegooid.
 4. Haal een speciale stofzuiger door het grind in het aquarium om het vuil daar te verwijderen.
 5. Vul het aquariumwater weer aan met kraanwater op temperatuur van het al aanwezige water. Dat zou rond de 24-28 graden moeten liggen, afhankelijk van het type vis. Controleer dit goed.
   

Vissen | Aquarium

Aquarium met koud-watervissen

Onder andere de sluierstaarten zijn koud-watervissen. Dit zijn groepsdieren en ze zitten graag met minimaal drie in een aquarium. Het zijn echter grote vervuilers! Neem dus vooral een filterpomp. Dit houdt niet alleen de omgeving van uw vissen gezond, maar ook uw eigen omgeving. Het verdampte water ademt u namelijk ook in.

 1. Omdat dit een open bak is, verdampt veel water. Wekelijks moet het water bijgevuld worden met kraanwater op kamertemperatuur. De precieze temperatuur luistert minder nauw dan bij tropische vissen.
 2. De bak maakt u  helemaal schoon, 1x per maand. Dus de vissen worden met een deel oud water, zo'n 20%, uit het aquarium geschept en apart gezet.
 3. In het oude water spoelt u het filter uit en maakt u de ornamenten schoon. Ook maakt u met dit water de ramen algenvrij. Daarna gooit u dit water weg. Dit is behoud van de goede bacteriën die het aquariumwater gezond houden.
 4. De plantjes spoelt u schoon onder de kraan. Het grind of stenen ook.
 5. Hierna kunt u het grind en de ornamenten en plantjes terugplaatsen en de bak voor 80% met schoon kraanwater op kamertemperatuur vullen.
 6. Vervolgens laat u de vissen mét het oude water (de overige 20%) los in het schone aquarium.

Fishtank kopen | Tuincentrum Rebel

BEZOEK ONZE DIERENWINKEL

Ook vissen verdienen het beste onderkomen! Kies dan ook alleen voor de beste producten om uw aquarium in te richten. U bent bij onze dierenwinkel in Huizen aan het juiste adres. Ons assortiment is ruim en gevarieerd. Onze experts zijn bijzonder kundig en kunnen u het beste advies geven op het gebied van vissen en aquaria.

MEER INFORMATIE OVER BENODIGDHEDEN VOOR UW AQUARIUM?

U bent van harte welkom in ons tuincentrum in Huizen, nabij Blaricum en Hilversum. Hier kunt u terecht voor alles op het gebied van dieren. We hebben een gedeelte van onze dierenafdeling gereserveerd voor vissen, aquaria en aanverwante producten. Kom langs en vraag ons om advies of neem contact met ons op. Onze experts helpen u en uw huisdieren graag.