Het perfecte gazon
Ze zeggen dat het gras altijd groener is bij de buren... Behalve u uw gazon goed onderhoud. Met de juiste tips and tricks blijft uw groene tapijt ook écht groen. Wij willen uiteraard ook dat u lang en intens van uw grasveld kunt genieten. Een gazon heeft uw tuin een groen en levendig uiterlijk en het is perfect als zachte ondergrond voor spelende kinderen.
Gebruik graszoden voor uw tuin
Een gezond gazon
Met een aantal mileuvriendelijke tips haalt u het beste uit uw gazon. Deze blijft gezond, groen én het is dus goed voor onze planeet.
- Gebruik geen kunstmest of gif. Compost en dierlijke mest belasten het milieu minder dan kunstmest.
- Houd de bodem onder het gazon luchtig. Dit kan door gaten te prikken of te verticuteren.
- Maai uw gazon niet te kort. Te kort gras zorgt namelijk voor mos. Maai het gras eind augustus en begin september juist wél iets korter, opdat grasetende larven minder kans krijgen.
Wanneer maaien?
Tuurlijk, een gazon heeft regelmatig een maaibeurt nodig. Het is voor veel mensen zelfs een overweging om geen gazon aan te leggen. Die maaibeurten zouden teveel tijd kosten en te geregeld plaats moeten vinden. U kunt die gedachte loslaten! De tuin oogt eigenlijk juist mooier als het gras nét wat langer is. Houd ongeveer 7 cm aan, zeker in de wat drogere periodes. Wat zijn de voordelen van een iets hoger gazon?
- Om te beginnen: het kost u dus minder tijd om uw gazon te onderhouden.
- Daarnaast droogt gras sneller uit als het te kort gemaaid is. Hier kunnen kale en bruine plekken door ontstaan.
- In de bodem zitten micro-organismen die ervoor zorgen dat de bodem rijk, voedzaam en evenwichtig blijft. Maait u te kort, dan kan de bodem, de wortels en daarmee de organismen worden beschadigd.
- Wat hoger gras ziet er ook leuk en nonchalant uit.
- Het wat hogere grasveld zorgt voor een betere biodiversiteit. Insecten hebben namelijk meer plek om zich te verstoppen.
Gras maaien
Aan de slag met graszoden
Graszoden kalender
Lente
Het is tijd om voor het eerst het gras te maaien. Bemest en verticuteer het gazon. Ook kunt u kale plekken in het gazon te herstellen met behulp van nieuwe graszoden. Bestrijd ook het onkruid. Last van mos in uw gazon? Gebruik dan ijzersulfaat.
Zomer
Maai het gras regelmatig, maar niet al te kort. Hoe warmer het wordt, hoe vaker u uw gazon moet besproeien. Zorg daarnaast voor voldoende bemesting. Het gras zit in de groeiperiode, dus is het belangrijk om de messen van uw grasmaaier scherp te houden.
Herfst
De groeisnelheid van het gras neemt af. Er hoeft dus steeds minder gemaaid te worden. Heeft u klei- of veengrond? Dan moet u nu nogmaals uw gazon verticuteren. Bemest voor de laatste keer van het jaar en let op dat er geen bladeren op het gras blijven liggen. Dit voorkomt schimmels en ziektes.
Winter
In de winter is het belangrijk om het gras zoveel mogelijk met rust te laten. Het gazon kan beschadigen wanneer u er na een vriesbeurt op gaat staan. Wel is het belangrijk om rond februari met een bodemtest de PH-waarde te testen. Is het gazon te zuur, dan strooit u kalk. Bij een gazon dat niet zuur genoeg is, heeft u tuinturf nodig.
Rijk assortiment aan gazon benodigdheden
Met graszoden heeft u snel én gemakkelijk een mooie en groene tuin! Komt gerust langs bij tuincentrum Rebel in Huizen nabij Naarden, Valkenveen, Blaricum en Hilversum en stel uw vraag aan één van onze medewerkers of neem contact met ons op via onze contactpagina.
BEKIJK OOK EENS DE TUINPLANTEN
MEER INFORMATIE OVER HET ONDERHOUDEN VAN UW GEZON?
Meer weten over graszoden en het onderhouden ervan? Kom langs in ons tuincentrum en vraag ons om advies of neem contact met ons op. Ook voor tuinplanten, kamerplanten, woonaccessoires en potterie hoeft u niet verder te zoeken. Tot snel!