Campagne: Een watervriendelijke tuin

Campagne: Een watervriendelijke tuin

De regenbuien in Nederland worden steeds extremer en de zomers steeds droger. U als tuinbezitter kan met uw tuin bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast. In steeds meer gemeenten in de provincie Utrecht en Noord-Holland is men de campagne gestart voor een watervriendelijke tuin. Wat kunnen we doen om slim met het regenwater om te gaan?

1. Regenwater opvangen en hergebruiken
Met een regenton vangt u eenvoudig gratis regenwater op waarmee u uw planten water kunt geven. Zo wordt er minder kostbaar drinkwater verspild en verdwijn het regenwater niet in het overbelaste riool. Regenwater is ook nog eens beter voor uw planten!

2. Met regenlaarzen en paraplu aan de slag!
Regen vervelend? Nee hoor, niet met een paar mooie regenlaarzen en leuke paraplu! Zo wordt het leuk om met regen naar buiten te gaan!

3. Regenbestendige plantensoorten
In een regentuin moeten planten goed tegen langdurige natte voeten kunnen maar ook bestand zijn tegen droge periodes. Hierdoor zijn niet alle plantensoorten even geschikt. De verschillende plantensoorten die u hier vindt kunnen dat! Ze dragen daarnaast ook bij aan het verbeteren van de biodiversiteit, luchtkwaliteit en hittestress.

4. Te nat of te droog?
Ga aan de slag met (regen)water in je tuin. Deze handige irrigatiesystemen kun je eenvoudig installeren en instellen, ook op je regenton. Je tuin is dan niet te nat en niet te droog, terwijl je nauwelijks iets zelf hoeft te doen. Je verbruikt ook minder water. De klassieke oplossing is om met een gieter planten te bewateren.

5. Tuin in de hoogte
Ook in een kleine tuin of op een balkon kun je een mooie tuin maken. Bijvoorbeeld met een verticale (pallet)tuin, plantjes aan je regenpijp of plantenbakken. Zo kun je ook nog eens regenwater opvangen in al dat groen!

6. Groene gevel
Met grondgebonden groene gevels houd je regenwater vast en kan aflopend regenwater in de grond infiltreren. Ze bieden daarnaast ruimte voor flora en fauna en zien er bovendien erg fraai uit! . Er zijn verschillende manieren om een groene gevel aan te leggen, bijvoorbeeld met behulp van zelfklimmende planten, een klimconstructie of met bakken aan de gevel .

7. Een vijverton, makkelijk en gezellig
Een makkelijke manier om een vijver te maken in je tuin (die je ook nog eens kunt verplaatsen) is om een vijverton te plaatsen. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar houdt het ook koeler in de zomer en vangt regenwater op bij hevige buien.

8. Groen dak, ook iets voor jou?
Heb je een plat dak op je huis of je tuinhuis? Vraag ons advies over hoe je deze groen kunt maken. Er zijn vele mogelijkheden, van simpele groene sedumdaken tot intensieve natuurdaken en daktuinen. Dit houdt niet alleen regenwater vast maar is ook goed voor de biodiversiteit en de hitte. Niet elke dakconstructie kan alle typen groendaken dragen. Laat je daarom door één van onze medewerkers informeren.

9. Regenbestendige bestrating
Bij het aanleggen van terrassen en paden komt veel kijken, van materiaalkeuze tot uitvoering. Stelregel voor een regenbestendige tuin is 40% verharding, 60% groen. Maar ook bij de aanleg van verharding kan rekening worden gehouden met het regenwater. Met waterpasserende verharding of klinkers met een brede voeg kan regenwater alsnog infiltreren. Houd er bij de aanleg van een terras rekening mee welke kant het water op stroomt. Met een lijngoot kan je het water afvoeren naar bijvoorbeeld een infiltratieput of een laagte in de tuin waar het water tijdelijk vastgehouden kan worden.

10. Infiltreren met infiltratiekratten
Voor het infiltreren van regenwater in de grond zijn talrijke oplossingen beschikbaar. Planten en gras in plaats van verharding, laagtes in de tuin, grindputten of bijvoorbeeld infiltratiekratten. Deze kratten graaf je in de grond waardoor ondergronds ruimte wordt vrijgemaakt om water vast te houden en geleidelijk te infiltreren. Ook de regenpijp kan worden afgekoppeld op de ondergrondse infiltratiekratten. Wil je gaan infiltreren? Houd dan wel rekening met jouw grondsoort. Niet elke bodem leent zich even goed voor infiltratie.

11. Stromend water
Niet alle plekken in een tuin lenen zich even goed om regenwater te bergen of te infiltreren. Om wateroverlast te voorkomen moet het regenwater bij bijvoorbeeld de gevel en het terras worden weggeleid. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van hoogteverschillen in de tuin, het aanleggen van lijngoten langs het terras of molgoten die het water sturen naar een plek die is ingericht om al het regenwater te verwerken. 12 Groene erfafscheiding Gebruik hagen en struiken in plaats van harde schuttingen. Natuurlijke erfafscheidingen dragen bij aan de biodiversiteit en zorgen voor het vasthouden en infiltreren van regenwater. Dat geldt zeker als het water in de tuin bijvoorbeeld van de verharding kan afstromen richting dit groen. Wil je dat de erfafscheiding ook functioneert in de winter? Kies dan voor een plantensoort die zijn blad behoud of die het gehele jaar groen blijft.